• DOLAR 34.626
  • EURO 36.355
  • ALTIN 2919.42
  • ...
 Kredi Kartıyla Kurban Olur mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurban'ın Allah'a yaklaşmak olduğunu belirten Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Mehmet Yaman, ibadetlerdeki asıl amacın Allah (c.c) rızasına kazanmak olduğunu belirterek, Allah (c.c) rızasını kazanayım derken, günaha düşmenin Müslüman`ın kârı olmadığına dikkat çekti.

Kurban geleneğinin Hz. Âdem'den başlayarak bütün ümmetlerde devam eden bir ibadet olduğunu belirten Yaman, “Müslümanlar olarak her yıl Zilhicce ayında, Allah`a yaklaşmak ve Rabbimize karşı canımızı ve malımızı feda edebileceğimizi göstermek amacıyla, kurban ibadetini yerine getirmekteyiz.”dedi.

Kurban ibadetinin Rabbimize karşı yerine getirmememiz gereken ibadetlerimiz arasında, hem bedeni hem mali olarak yerine getirilen ibadetlerden biri olduğunu ifade eden Yaman, “Kurban insanlık tarihi boyunca hemen hemen bütün dinlerde mevcut olan bir ibadettir. Diğer dinler ve İslam dininde, şekil itibariyle farklılıklar arz etmektedir. Kur`an`ı Kerim`de Hz. Âdem`in iki oğlu arasında Rabbimize kurban takdim etmelerinden bahseder. Yine Hz. İbrahim`in İsmail (a.s) Rabbimize karşı kurban olarak adamışlığı zikredilir. Her ikisi de İslam`ın biz Müminlerin üzerine kurban ibadetinin Rabbimize yaklaşma amaçlı olarak emredilen bir ibadettir. Bu niyetle Müslümanlar her yıl Zilhicce ayında Allah`a yaklaşmak ve Rabbimize karşı canımızı ve malımızı feda edebileceğimizi göstermek amacıyla, kurban ibadetini yerine getirmekteyiz.”ifadelerini kullandı.

Kurban ibadetinin Allah'a yaklaşmak olmakla beraber, kurban ibadetinin paylaşma ibadeti olduğunu da belirten Yaman, “Bu anlamda hem toplumumuz için hem de senede bir defa sofralarında et yiyen kardeşlerimizi düşündüğümüz zaman, kurbanlarımızı fakirlerle de paylaşma adına önemli bir ibadet olduğunu söyleyebiliriz.”dedi.

“Gücü yettiği halde kurban kesmeyenler namazgâhımıza yaklaşmasın”

Gücü yetenlerin mutlaka kurban ibadetini yerine getirmesi gerektiğine vurgu yapan Yaman, “Kurban zorunlu ihtiyaçları ve borçları dışında belirli miktarda mala sahip olan bütün müminlere vacip olan bir ibadettir. Peygamber Efendimizin (sav), ‘Gücü yettiği halde kurban kesmeyenler, namazgâhımıza yaklaşmasın` hadisi bunlardan buyurmaktadır. Kurban ibadeti ile ilgili hükümlü olabilmek için belli bir mali imkân sahibbi olmak gerekiyor. Eğer bizim borcumuz dışında nisap miktarı dediğimiz mali varlığa sahip isek, kurban kesmemiz gerekiyor.”şeklinde konuştu.

Kredi kartı ile kurban alınabilir mi?

Günümüzde yaygın olan kredi kartı kullanımının artık kasaplar ve hayvan satıcıları arasında da yaygın olduğunu belirten Yaman, bu noktada faize dikkat edilmesi gerektiğinin altının çizerek, “Kurban ibadeti mali ibadet olması hasebi ile, bu gün kişilerin artık kredi kartı ile kurban satışları mümkün. Kurbanlarını kredi kartı ile satan firmalar var. Kredi kartı ile kurban alınabilir. Yalnız burada önemli olan kredi kartı ile alınan kurbanın bedelinde ya da kredi kartı ile ilgili işlem yapıldığında, bizim faize düşmeden onu vakti geldiğinde ödememiz gerekir. Eğer kredi kartı ile aldığımız kurbandan dolayı faize düşersek, bundan dolayı faizin bir günahı bizlere yansımış olacak ve günaha girmiş olacağız. Ama kurbanın sıhhatine inşallah bir zarar getirmiyor. Fakat faizin günahını ayrı olarak düşündüğümüzde, biz faiz günahına girmiş oluyoruz.”diye konuştu.

İbadetlerdeki asıl amaç Allah (c.c) yaklaşmaktır

İbadetlerdeki asıl amacın Allah (c.c) rızasına kazanmak olduğunu belirten Yaman, fakir isek illa kurban keseceğiz diyerek de bir borçlanma veya faiz günahına düşmememiz gerektiğini vurgulayarak, “Biz bir taraftan Rabbimizin rızasını kazanalım derken, diğer taraftan Rabbimiz, men ettiği haram kıldığı bir yanlışa düşmemizi  bizden istemiyor. O yüzden mali ibadetlerde ve bedeni ibadetlerde olmak üzere sıhhat şartları vardır. Biz fakir isek illa kurban keseceğiz diyerek bir borçlanma veya faiz günahına düşmememiz gerektiğini Rabbimiz bizden istiyor. Bu elbette müminin kârı değildir. İbadetlerdeki asıl amaç Allah (c.c) yaklaşmaktır.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir