• DOLAR 35.484
  • EURO 36.303
  • ALTIN 3065.19
  • ...
Mevsim değişikliğine dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mevsim değişikliklerinde meydana gelebilecek hastalıklar hakkında uyarılarda bulunan Diyetisyen Ceren Aktaş, mevsim değişikliğinin neden olduğu bahar yorgunluğundan korunmak için, bol su tüketme ve vücut sıvı dengesini koruma tavsiyesinde bulundu.

Yaz tatilinde alınan kiloların tam gün aç kalma ya da öğün atlama gibi yöntemlerle verilmeye çalışılmasının metabolizmayı olumsuz yönde etkilediğini belirten Ceren Aktaş, “ Çünkü vücut ‘Kıtlık sendromuna` girerek aldığı her besini yağ olarak depolamaya başlar. Bu nedenle sonbahara girerken yazın alınan kilolardan kurtulmak için öncelikle öğün atlamadan 2-2,5 saatlik aralıklarla beslenmek önemlidir. Ana öğünlere ek olarak ara öğünler de beslenmeye dâhil edilmelidir. Tatil dönüşü sonbahara girerken, bir süreliğine tatlı tüketimi de sınırlandırmalıdır. Ancak tatlı yeme isteği bastırılamadığı zamanlarda şerbetli olanlar yerine daha hafif sütlü tatlılar tercih edilmelidir” dedi.

Mevsim geçişlerinde su tüketiminin ihmal edilememesi tavsiyesinde bulunan Aktaş, “Sonbahar mevsimine girerken hava sıcaklığının düşmesi ile terleme de azaldığı için su tüketimi azalmaktadır. Ancak vücudun su ihtiyacı her mevsim devam ettiği için susuz kalındığında halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Benzer bir etki de kış aylarından ilkbahara geçişte sıvı kaybının artmasına paralel olarak ortaya çıkmaktadır. Bahar yorgunluğunun vücuttaki sıvı dengesi ile yakından ilişkisi bulunduğu için mevsim geçişlerinde günde 2-2,5 litre su tüketilmesi önemlidir” ifadelerini kullandı.

Mevsimsel geçiş dönemlerinde hastalıklardan korunmak için sofradan sebze ve meyvenin eksik olmaması gerektiğine dikkat çeken Aktaş, “Sofralara vitamin içeriği yüksek sebze ve meyve eklenebilir. Ayrıca kuru baklagiller ve kepekli tahıllar (esmer ekmek, kepekli makarna, bulgur vb.) gibi lifli besinler de unutulmamalıdır. Lifli besinlerin sık tüketimi bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önler” dedi.

Havaların soğumaya başlaması ile fiziksel hareketlilik de azalmakta olduğunu belirten devamla Aktaş, “Hava yağmurlu olsa da koruyucu önlemler alarak uzun mesafeli yürüyüşler yapılabilir. Günlük yaşamdaki aktiviteler ve yapılacak küçük değişiklikler, yakılan kalori miktarını da artıracaktır. Asansör yerine merdiven kullanmak, arabayı işyerinden uzak bir alana park ederek, kalan mesafeyi yürümek, bahçe işleriyle uğraşmak ya da evde daha hareketli olmak kilo vermeye yardımcı olabilir” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir