• DOLAR 32.457
  • EURO 34.744
  • ALTIN 2436.398
  • ...
Hayat, Yüzümüze Israrla Ayna Tutuyor (Doğrugenç Haftanın Yazısı)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gülümseyen, inancını ve umudunu diri tutan az sayıdaki insanın yanı sıra kendisini dev aynasında gören nice insan ne kadar küçülüyor gerçekliğin o yalın, o riyasız avlusunda.
Takiyyeyi, çok yüzlülüğü, inkârı, dünyevîleşmeyi içselleştiren kirli bir anafora kapılıyor belki toplumun önemli bir bölüğü. Kendini, geçmişini, beklentilerini yumrukluyor ara sıra kimileri. Yahut her sapağın başında oturup yutkunuyor, yoruluyor ve zamanla yozlaşıyor.
Dilsizlik yayılıyor. İşgal alanını genişletiyor kekemelik, kendiliğindencilik, neme-lâzımcılık.

Sürekli geri çekilerek, kaçıp erteleyerek sırtlarını çok daha kalın ve zorlu duvarlara verenler herşeye rağmen o duvarları aşmaya çalışanlara gıpta etmek yerine kızar, öfkelenir hale geliyorlar. Tel örgüler çekiliyor, düşlere bile. Artık numara yapmaya, rol kesmeye dahi ihtiyaç duymuyor başkalarına baktıkça sürekli başkalaşanlar.
Başka bir yüzü yok mu peki bu hayatın? Aynaya başka birşey; güzel, onur bahşedici, içimizi ayıklayan/ayaklandıran birşey yansımıyor mu? "Kuzu" ya da "kurt" olmaktan başka bir seçenek yok mu önümüzde? Kuzuların sessizliğinden yahut kurtların iştahlı velvelesinden, çirkin ve sırıtkan gürültüsünden başka bir görüntü, bir yol yok mu?
Elbette var ve o sahih yolun muvahhid yolcuları, hayatı, toplumu bir damar ve sinir ağı gibi örme gayreti içinde kendilerini, ışıklarını, umutlarını, çabalarını biriktiriyorlar. Elleri yansa da ışığı, sevgiyi, yalansız bir evreni derleyip toparlayan avuçlarına, yılışık ve bungun, bunalım posterleri tutuşturmuyorlar onlar.

Onca eziyet ve baskının, kutsal anne yorgunluklarının, algılama bozukluklarının, yayvan ağızlarda dolaşan lâkırdıların, amatör kahraman taslaklarının, para renkli avuçların arasında onarıyorlar dünyayı. İnatla, imeceyle, içtenlikle. Tutunamayanların ve tanınmaz hale gelenlerin kirine bulaşmadan.
Evet, yıkım ve kıyım her yerde kol geziyor. Dünya çırpınıyor ve artık kentler kefenleniyor. Canlar gaflet kınında. İsrafil adının unutulduğu her yerde git gide büyüyen bir infilak, bir kıyamet var. Vicdanlarda hep soysuz marka uşaklığı. Çocuklar her yerde, her zaman öldürülüyorlar. Daha ayakkabılarının ucu körelmeden. İçlerinde bir harabe, bir düş kırıklığı uygarlığı büyütüyor çocuklar. Zulüm ve zillet kapımızı kırıyor, kanımıza dokunuyor.

Gelincik kokusu, körpe seherleri gezinmiş ezan sesiyle birleşip varlığımızı sınarken; kalem kıran, kanımıza susayan, ocağımıza göz dikenlerin yüzüne bir direniş çığlığı savuran güzel insanlarımız var hâlâ.
Hayat, gözlerimize sürekli ayna tutuyor.
Biz biliyoruz ki karanlığın, zorbalığın korkusu değildir insanı üzen... Her sabah güneşin avuçlarımıza bıraktığı o tortop ışığın, dirimin heyecanını duyamamak, kendimizden bıkmak; kendimize, kendi gücümüze inanmamaktır.

Göğsümüzdeki sıkıntı ve dilimizdeki düğüm, bu şaşı, bu sinsi, bu murdar duygunun yenilmesiyle azalacak; müşterek ve mukavim çabalarla çözülecektir.
Şükür ki birileri hâlâ, korkaklığın ve karanlığın avlusuna, onur ve cesaretle şehadet parmağını kaldırıyor.

 

Enes Çetin / Kocaeli - Yaş: 21
 

Genç Yazarlar ile HASBİHAL


Kocaeli`den Enes Çetin kardeşimiz, dünya hayatının aldatıcı, cezp edici yüzüne aldanıp nefsinin sınır tanımayan arzu ve isteklerini tatmin etmek için çabalayan nice insanlar vardır. Birde vicdanının sesine kulak veren yeryüzünün herhangi bir yerinde işlenen zulmün acısını kendi nefsinde hisseden onurlu insanlar vardır. Dünya var oldukça da bu iki sınıf insan var olmaya devam edecektir. Bir tarafta Allah`ın köleleri, diğer tarafta nefsin köleleri. Elbette kazançlı olanlar Allah`ın köleleridir.  Acaba bizler hangi taraftayız. Kendimize sormamız gereken soru belki de budur. Etkileyici ve örnek yazınız için teşekkürler. Bu tür örnek yeni yazılarınızı bekliyoruz.

Bu haberler de ilginizi çekebilir