• DOLAR 34.264
  • EURO 37.392
  • ALTIN 2916.701
  • ...
Arınç: Darbe Anayasası Türkiye`ye Yakışmıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Türkiye şimdi cumhuriyet ve demokrasi ile yönetiliyor. Ama darbeden kalmış bir anayasa ile yönetilmek ayıbımıza gidiyor, bundan utanıyoruz.” dedi.
 
Mısırlı bir gazetecinin Türkiye’nin yeni bir anayasaya kavuşup kavuşmayacağı yönünde soru yönelttiği Arınç, ilk önce Türk anayasasının oluşması ve gelişmesi konusunda bilgiler verdi. Yeni anayasa için “Bunu başaracağız. TBMM, Türkiye için yeni, demokratik ve özgürlükçü bir anayasayı meclisin yapmasına imkan tanıyacaktır.” dedi.
 
DARBE ANAYASASI TÜRKİYE’YE YAKIŞMIYOR, AYIBIMIZA GİDİYOR
Türkiye’nin parlamento tecrübesi 1920’de başlamadığını, 1876 tarihli Meclis-i Mebusan’a kadar uzandığını belirten Arınç, ardından 1920’de yeni meclisin kurulmasıyla yeni anayasanın yapıldığını; ancak bu anayasanın 1960 ve 1980’de askeri darbelerle kesintiye uğradığını belirtti. Son olarak 1982’de bir anayasa hazırlandığını kaydeden Arınç, “Böyle bir anayasa Türkiye’ye yakışmıyor.” ifadesini kullandı.
 
Türkiye’nin hem Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde hem de yaşadığı demokratik gelişmelerle darbelerin izlerini sildiğini sözlerine ekleyen Arınç, “Türkiye şimdi cumhuriyet ve demokrasi ile yönetiliyor. Ama darbeden kalmış bir anayasa ile yönetilmek ayıbımıza gidiyor, bundan utanıyoruz.” dedi.
 
Bülent Arınç, yeni anayasanın demokrat, sivil ve özgürlükçü anayasa olacağını vurgulayarak, bunun Türkiye’nin önündeki birçok sorunların çözümüne katkı sağlayacağını ifade etti.
 

"MAZLUMLA DOSTUZ, ZALİMLE DOSTLUK SÖZ KONUSU OLAMAZ"

Başbakan Yardımcısı Arınç’a Suriye’deki gelişmeler konusunda da bir soru yöneltildi. Halkın haklı taleplerinin dikkate alınması gerektiğini ve bu cevap verirken şiddet kullanılmaması gerektiğini söyleyen Arınç, “Mazlumlarla dostuz; ama zalimlerle dostluğumuz söz konusu olamaz.” ifadelerini kullandı.
 
"TAMPON BÖLGE KONUSUNDA ARAP BİRLİĞİ İLE BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ"
Suriye’de Türkiye olarak beklentilerinin dönüşümün sağlıklı olması, kan dökülmemesi, özgürlük alanlarının genişletilmesi olduğunu söyleyen Arınç, hiçbir ülkeye yabancı müdahaleyi doğru bulmadıklarını ifade etti. Arınç, ihtiyaç olması halinde Suriye’de bir tampon bölge kurulması konusunda da Arap Birliği ile birlikte hareket edeceklerini söyledi.
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir