Macaristan`a Seslendi: `Gördüğünüz muameleyi gösterin`
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres, sığınmacılara kötü muamele göstermekle suçlanan Macaristan`a 2. Dünya Savaşı`nda Avrupa`ya sığınan 200 bin Macar`ı hatırlattı. Suriyeli sığınmacılara, o zaman Avrupa`da gördüğünüz muameleyi gösterin` dedi.
Antonio Guterres, İkinci Dünya Savaşı'nda Avrupa`ya sığınan 200 bin Macar`ı hatırlattı, ‘Suriyelilere aynı muameleyi gösterin' dedi. [Fotoğraf: Reuters]
Al Jazeera`nin kıdemli gazetecilerinden Ahmet Mansur`un sunduğu Bila Hudud (Sınırsız) programında ağırlanan Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Suriyelilere yardım etmek için öncelikle ülkelerindeki krize siyasi çözüm bulmak gerektiğini vurguladı. İnsani yardımın ikincil önemde olduğuna işaret eden BM yetkilisi; Lübnan, Türkiye ve Ürdün gibi Suriyeli sığınmacıları ağırlamak için ekonomisi yeterince güçlü olmayan ülkelere yardım etmek gereğinden bahsetti.
Guterres, Suriyelilerin ülkelerinin krizden yakın bir zamanda çıkacağını düşünmediklerini ve bu yüzden Avrupa`ya kaçtıklarını kaydetti. Uluslararası toplum tarafından hayal kırıklığına uğratılan Suriyelilerin Avrupa`da onurlu bir yaşam arayışlarının çok doğal bulduğunu kaydeden yetkili, büyük devletleri Suriye`ye komşu ülkelere yardım etmeye çağırdı.
Macaristan`ın tutumu
Guterres, topraklarına geçici durak olarak yasadışı yollarla giren sığınmacılara kötü muamele göstermekle suçlanan Macaristan`a İkinci Dünya Savaşı'nda Avrupa`ya sığınan 200 bin Macar'ı hatırlattı. ‘Suriyeli sığınmacılara, o zaman Avrupa`da gördüğünüz muameleyi gösterin` dedi.
İkinci Dünya savaşında yaklaşık 200 bin Macar Avusturya'ya kaçmıştı.
Guterres, Macar hükümetini eleştirdi. Budapeşte`de tren istasyonlarında kalan sığınmacılara su ve gıda yardımı yapmak istediklerini; ancak hükümetin daha çok sığınmacıyı gelmeye teşvik edeceği gerekçesiyle buna izin vermediklerini söyledi.
BM Yüksek Komiseri, Macaristan`ın sığınmacılara yönelik ‘düşmanca` tutumu ve ne onlara yardım sağlaması, ne de diğer ülkelere geçmesine müsaade etmesinin arkasındaki nedenlerle ilgili bir soruya yanıt verdi. Macaristan`da sığınmacılık kültürünün olmadığını, buna rağmen halkın hükümete göre daha iyi bir tavır sergilediğini söyledi.
Yerleştirme programları
Avrupa`daki Suriyeli mültecilerin sayısının 390 bin olduğunu söyleyen BM yetkilisi, bu sayının yıl sonunda 450 bin olmasının beklendiğini belirtti.
Avusturya, Almanya ve İngiltere`nin de daha çok Suriyeli'yi yerleştirmek için programlar hazırladığını belirten Guterres, ABD`nin 65 bin sığınmacıyı kabul etmek için çalışmaları olduğunu, Brazilya`nın 20 bin sığınmacıyı ve Şili`nin de benzer bir rakam kabul edeceği bilgisini paylaştı.
Mülteci mi, göçmen mi?
Guterres, yasadışı yollarla Avrupa`ya giren insanlar için kullanılan doğru kelimenin 'mülteci' mi, 'göçmen' mi olduğu sorusuna yanıt verdi. Savaştan kaçanların ‘mülteci` sayıldığını, daha iyi ekonomi şartlar için gelenlerin ise ‘göçmen` olduklarını söyledi. Aradaki farkın bazen çok belirgin olmadığına dikkat çeken BM yetkilisi, Suriyelilerin mülteci olarak kabul edildiklerini ve dolayısıyla başvurdukları ülkenin göçmenlerin aksine onları kabul etmek zorunda olduğunu belirtti.
Kaynak: Al Jazeera