Okula yeni başlayan çocuklar için sağlıklı beslenme önerileri
Okulların açılmasıyla birlikte çocukların beslenme alışkanlıklarında bazı değişimler yaşanabileceğini belirten uzmanlar, çocuklarda zihin gelişimiyle ilgili ailelere, düzenli beslenme yönünde tavsiyelerde bulundu.
2015-2016 eğitim öğretim yılı 14 Eylül 2014 Pazartesi günü başlayacak. Ebeveyn ve çocuklarda ise ilkokul birinci sınıf eğitim ve öğretim heyecanı sardı. Uzmanlar Okulların açılmasıyla birlikte çocukların yemek alışkanlıklarında bazı değişimler yaşanabildiği, özellikle okula yeni başlayan öğrencilerin yaşadıkları tempo ve çalışma düzeni beslenme sorunlarına yol açabildiğini belirtti.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceylan Özateş, çocuklarda özellikle besin çeşitliğinin artırılması gerektiğini, yumurta ve kuru baklagillerin, süt, süt ürünleri ve beyaz et ürünlerinin tüketilmesini tavsiye etti.
Okula ilk başlayan çocukların öğün atlatmaması gerektiğine vurgu yapan Diyet Uzmanı Özateş, “Günde 3 ana öğün ve 1-2 ara öğün tüketmelidir. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür, çünkü akşam yemeği ile sabah arasında 12 saat gibi uzun süre vardır. Dolayısıyla çocuk sabah kahvaltı yapmazsa beyinde yetirince enerji oluşmadığından yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, dikkat ve algılama azlığı gibi sıkıntılar yaşayacaktır” dedi.
“Dengesiz beslenme okulda başarısızlığı getirir”
İlkokul yaşlarındaki çocukların fiziksel büyüme ve gelişmelerindeki hızlı artış nedeniyle besin öğelerine daha fazla gerek duyduklarını belirten Özateş, çocuklarda bu dönemde kemik kitlesinde artışın olduğunu ifade etti,
Dengesiz beslenmede öğrencilerin algı sorunu yaşayacağını belirten Özateş daha sonra, “Beslenmeye bağlı bazı kronik hastalıkların temeli bu dönemde atılmaktadır. Hastalıkların önlenmesi için yeterli ve dengeli beslenme gereklidir. Yapılan araştırmalarda yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerde dikkat sürelerinin kısaldığını, algılamaların azaldığını, öğrenmede güçlük çektikleri, davranış bozuklukları ve bunlarla beraber okula devamsızlık ve okul başarılarının düşük olduğu ortaya çıkmıştır.” İfadelerini kullandı.
Özateş son olarak, çocukların beslenme olarak süt ve süt ürünlerini, et, taze sebze ve meyveler, kuru baklagiller ve tahıl ürünlerin tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. (Yunus Sırat- Mustafa Kaynak/ İLKHA)