Okumuyoruz
TÜİK, Türkiye`de okuma oranlarıyla ilgili raporda, Türkiye`nin kitap okumada dünya ülkeleri arasında son sıralarda olduğu ortaya çıktı.
Türkiye İstatistik Kurumu`nun (TÜİK), Türkiye`de okuma oranlarıyla ilgili raporda, Türkiye`nin kitap okumada dünya ülkeleri arasında son sıralarda olduğu ortaya çıktı. Okuma oranımız ise Binde bir gibi çok komik bir düzeyde kaldı.
Araştırmada, Avrupa`da yüzde 21 olan kitap okuma oranının Türkiye`de binde bir olduğu da ortaya çıktı. Dünyada en fazla kitap okuyan ülkelerin başında yüzde 21 oranıyla İngiltere ve Fransa yer alırken, bu ülkeleri sırasıyla Japonya yüzde 14, Amerika yüzde 12 ve İspanya yüzde 9 ile takip etti. Türkiye, yüzde 0,1 okuma oranı ile listenin son sıralarında yer buldu. Konya`da kitabın kalbinin attığı yer olarak bilinen Rampalı Çarşı`da esnaf kitaba yönelimin az olduğundan şikayetçi.
Kitap okunsun diye kitap kiralama yöntemine giden Rampalı Çarşı esnafları bununda pek faydasının görememiş. 15 yıldır kitap satışı yaptığını belirten esnaf Emre Karan, kitap okumanın farklı bir hobi, bir hastalık, bir damak tadı olduğunu söyledi. Kitapların okunması için Kitap kiralama kampanyası yaptıklarını belirten Karan, bu dönemde okuyucu kitlesinin aileden gelen bir alışkanlık olduğunu ifade etti. Ailesi kitap okuyan çocukların yüzde 90 okuma alışkanlığı kazandığını ifade eden Karan, “Şu an doktor, savcı hakim olmuş bir çok üniversite mezunu bu sistemle kitap okumadan bu derecelere ulaşabiliyor. Günümüzde bilgi çöplüğü var. Çok kaliteli yayınlar çıkmıyor. Klasikler diye tabir edilen dönemin Halit Ziyas`sı, Yakup Kadri`si, Halide Edip`i, Mehmet Rauf`u, gibi yüzlerce bizim yazarlarımız var. Bu yazarlarımız gibi yazan yani elli yıl sonra satılacak ya da prim yapacak bir kitap potansiyeli yok.
O kaliteyi şu anki yazarlarımız yazamıyorlar” dedi. Türkiye`deki kitap fiyatlarının dünya üzerindeki en pahalı fiyat olduğunu vurgulayan Karan, “ Birinci ve ikinci hamur kâğıtların ithal edilmesi ve bunların da Euro bazlı olduğundan her artış kitap fiyatlarına da yansıyor. Büyük yayıncıların kitapları abartılı bir şekilde yapıyorlar. Maliyeti 2-3 lira olan kitapları 25-30 liraya etiket vuruyorlar. Devletin bir dönem bastığı Kültür Bakanlığı kitapları vardı.
Çok ucuz rakamlara kitap alınabiliyordu. Örneğin Dostoyevski`nin Suç ve Cezası 5 liraydı. Ama şu an özel bir yayında en az 15 lira fiyatlarla satılıyor. Bu da haliyle okuyucuyu etkiliyor. İnsanların kendi ihtiyaçlarından kitaba para ayıramaması okuma oranlarının düşmesinin sebeplerinden biri durumda” diye konuştu. Daha çok 16-25 yaşları arasında lise ve üniversite okuyan öğrencilere kitap satışı yaptıklarını belirten esnaf Ali Can Akbulut ise “Lise bazında üniversite hazırlık kitapları diğer bazda güncel romanlar halkımız daha çok okuyor. İnsanların okuma alışkanlığı yok, bunda da kitapların pahalı olması etki ediyor” şeklinde konuştu.
yenihaber