Hasarlı Okulda Eğitim Görüyor
Bingöl`de 2003 yılında meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremde hasar gören 100. Yıl İlköğretim okulunda halen eğitim veriliyor. Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü, okulun güçlendirilmesi gerektiğini, ancak bakanlıktan ödenek gelmediği için güçlendirmenin yapılamadığını belirtiyor
36 Yıllık Okul Hasarlı
1975 yılında eğitime açılan 100. Yıl İlköğretim Okulu`nun hasarlı olduğunu kabul eden Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okulun onarımı için ödenek bekliyor. 36 yıllık okul olan 100. Yıl İlköğretim Okulu, 2003 yılında meydana gelen deprem ile birlikte hasarlı bir hale geldi. Deprem sonrasında okulun bir cephesi güçlendirilmesine rağmen, eğitim yapılamaz bir hale geldi.
Okulun hasarlı olduğunu kamuoyuna duyurmak amacıyla İHD Bingöl Şube Başkanı Nihat Aksoy, 100. Yıl İlköğretim Okul Aile Birliği Başkanı Handan Talo, İnşaat Odası Bingöl Temsilcisi Ahmet Erdem ve veliler, dün saat 14.30`da okul önünde basın açıklaması düzenlediler.
Okulun hasarlı olduğunu söyleyen İHD Bingöl Şube Başkanı Aksoy, okulun hasarlı olduğunu İl Milli Eğitim Müdürlüğü`nün kendilerine gönderdiği yazıda da kabul ettiğini ifade etti. Aksoy, " Şubemize yapılan başvuruda Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü`ne bağlı 100.Yıl İlköğretim Okulu`nun 1 Mayıs 2003 tarihinde Bingöl ve çevresinde yaşanan depremden sonra teknik elemanlarca incelendiği, inceleme sonucunda yapının hasarlı olarak tespit edildiğinin belirtilmesi üzerine 15.11.2011`de İl Milli Eğitim Müdürlüğü`ne yazmış olduğumuz yazıda, konu ile ilgili tüm okullara ait raporları bilgi edinme hakkı kapsamında istedik. İl Milli Eğitim Müdürlüğü şubemize verdiği yazılı cevapta, 100.Yıl İlköğretim Okulu`nun güçlendirilmesi gereken okullar arasında yer aldığını, ödenek gönderildiği takdirde güçlendirilme işlemine başlanacağını belirtmiştir. Böylece İl Milli Eğitim Müdürlüğü, güçlendirilmesi gereken okulların olduğunu söylemekle, bu okulların hasarlı olduğunu resmen kabul etmektedir. Bununla birlikte, 2003 yılından beri binlerce öğrenci, öğretmen ve çalışan kişilerin hayatlarını riske atmıştır. Kısacası, hayatımız ödeneğe kurban edilmiş vaziyettedir.
Bu durumda başta Bingöl Valiliği olmak üzere ilgili bütün yetkililere soruyoruz:
1-İlçe ve köyler de dâhil olmak üzere ilimizde kaç tane hasarlı okul ve resmi kurum binası mevcuttur?
2- İl Milli Eğitim Müdürlüğü güçlendirilmesi gereken okulların olduğunu söylemektedir.2003 yılından beri bu okullar için neden önlem alınmamıştır? Bu okullar için hangi tarihte ödenek istediniz?
3-Sizler ödenek bekleye durun, olası bir depremde, Allah korusun, bu okullar birer mezara dönüşürse bunun hesabını kim verecek?
4-Metruk(terkedilmiş)yapıların tehlikelere kapı araladığını biliyoruz. Yerine yeni okul yapılan yerlerde, özellikle köylerde, yıktırılmamış eski okul binaları var mıdır?
Bingöl Valiliği bu sorularımızın cevaplarını acilen kamuoyu ile paylaşmalıdır. Yarının geç olmaması için, başta Bingöl Valiliği olmak üzere ilgili bütün yetkili kurum ve kuruluşları önlem almaya, velilerimiz başta olmak üzere Bingöl kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz" dedi.
İnşaat Odası Bingöl Temsilcisi Ahmet Erdem ise, "100. Yıl ilköğretim okulu mevcut haliyle meydana gelebilecek orta büyüklükte bir depreme dayanıklı değildir, içerisinde eğitim yapılmaya uygun değildir, boşaltılması gerekir. Yazıdan anlaşılabilecek bir başka önemli sonuç ise bu durumda olan başka okullarında mevcut olduğudur. Sorulması gereken soru şudur: Bu durumda olan kaç tane okul vardır? Bu okullarda halen eğitim devam etmekte midir? Hangi tarihten beri ödenek beklenmektedir? Ödenek isteğinden bu güne gelene kadar Bingöl milli eğitim müdürlüğüne ayrılan ödenek ne kadardır? Ayrılan ödeneklerin harcandığı alanlar okulların eğitime uygun hale getirilmesinden daha önemli midir? Eğer öyleyse Okulların güçlendirilmesi veya yenilenmesinden daha önemli ve daha acil olan bu işler nelerdir? Meydana gelebilecek bir depremde olası acı sonuçların izahı nasıl olacaktır? İMO olarak daha önce bu konuda valiliği uyardık bir daha uyarıyoruz, acil olarak tüm okullar ve diğer kamu binalarının incelenmemiş olanları da incelenmeli ve elde edilen sonuçlara göre gerekli çalışmalar yapılmalıdır. 100. Yıl ve bunun gibi incelenmiş diğer okullarda da gerekli iyileştirme veya yenileme işlemleri yapılmadan çocuklarımızın ve orada çalışan diğer personelin hayatı riske atılmamalıdır." şeklinde konuştu.
Ali Yıldırım-İLKHA