• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
"Mısır üreticisi tüccarın inisiyatifine bırakıldı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Çukurova’da mısır hasadının 15 gündür yapılmasına karşın, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) mısır alım fiyatını açıklamaması ve alım yapmaması sonucu üreticiyi tüccarın inisiyatifine bıraktığını söyledi.

Çukurova bölgesinde mısır hasadının başlaması nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Semih Karademir, 2014 yılında Türkiye’deki mısır üretiminin yaklaşık 6 milyon tona ulaştığını ve bu miktarın ülke ihtiyacını karşıladığını belirtti. Karademir, bu yıl mısırın çiftçiye maliyetinin 67 kuruş olduğuna dikkat çekerek, TMO’nun kârlılık ve sürdürülebilir bir üretim için 77 – 81 kuruş fiyat aralığından alım yapması gerektiğini ifade etti.

“Mısır’da 3 milyar dolar yurtdışına aktarıldı”

Geriye dönük yıllar incelendiğinde son 13 yılda 11 milyon ton mısır ithalatı gerçekleştirildiğine dikkatleri çeken Karademir, “Bunun karşılığında 3 milyar dolarlık bir kaynağın yurtdışına aktarıldığını görmekteyiz.” dedi.

Üretilen mısırın tüketimi karşıladığı halde Biogüvenlik Kurumunun GDO’lu mısır ithalatına izin verme sebebini anlayamadıklarını kaydeden Karademir, “Anlamakta güçlük çektiğimiz bir diğer konu da ülkemiz mısır ihtiyacının yüzde 20’sinin karşılandığı Çukurova’da mısır hasadı başlayalı 15 gün olmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) mısır alım fiyatı açıklamaması ve mısır almaması sonucu üreticiyi yine tüccarın inisiyatifine bırakılmış olmasıdır.” dedi.

“Mısır ekiminde maliyet arttı, verim düştü”

Mısır üretiminde girdi fiyatlarında önemli artışlar olduğunu vurgulayan Karademir, “Kaldı ki bazı kurumlar ülkemiz mısır rekoltesinde artıştan bahsetmektedirler. Bu artış birim alanda yüksek verim değil, yeni ekim alanlarının artışından kaynaklanmaktadır. Çukurova’da 2015 yılı mısır ekim zamanının yağışlı bir periyoda denk gelmesi sonucu ekim zamanında bir gecikme olmuştur. Ayrıca Temmuz ayı sıcaklık ortalaması son yılların en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Bu iki gerekçeden dolayı bölgemiz mısır hasatları incelendiğinde geçmiş yıllara göre verimlerin düşük olduğu görülmüştür.” diye belirtti.

“Toprak Mahsulleri Ofisini görev yapmaya davet ediyoruz”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Tarla Bitkileri Komisyonu’nun yaptığı çalışmada bir kilogram dane mısırın maliyet fiyatının 67 kuruş olduğunu tespit ettiklerini kaydeden Karademir,  “Tüccarın insiyatifine bırakılan mısır ürününün ne yazık ki 64 kuruştan işlem görmektedir. Üreticilerin daha fazla zarar etmelerini engellemek ve bir sonraki üretim sezonuna daha rahat girmelerini sağlamak amacıyla çiftçinin kara gün dostu olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kilogram başına 4 kuruş destekleme primi dikkate alınaraktan derhal 77 – 81 kuruş fiyat aralığından alım yapması gerekmektedir. Bu konuda Toprak Mahsulleri Ofisini görev yapmaya davet ediyoruz.” diyerek yetkililerden gerekli çalışmayı başlatmalarını istedi. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir