Mültecilerin katili Avrupa
Avrupa Birliği`nin mülteci akınını önlemek için gemileri batırmayı tartıştığı Nisan ayında göçmen faciaları 20 kat arttı. Akdeniz`de Nisan 2014`te 50 mülteci hayatını kaybederken Nisan`da bu rakam 1.265`e dayandı. Uluslararası Göç Örgütü`nün verilerine göre 2015`in ilk 8 ayında 2 bin 373 mülteci öldü.
ABD ve Avrupa'nın göz yumduğu, Birleşmiş Milletler'in seyretmekle yetindiği savaş coğrafyalarındaki insan hakları ihlalleri ve insanlık sınırlarını zorlayan yaşam şartları nedeniyle Avrupa'nın yolunu tutan binlerce kişi Akdeniz'de ölüyor. Kıyılara vuran, çoğunluğunu çocukların oluşturduğu insan bedenleri, Avrupa'nın mülteci sorununa bulduğu 'gemileri batırın' şeklindeki vahşi çözümünü yeniden akıllara getirdi.
Kuzey Afrika ve Türkiye'den açılan mülteci teknelerinin İtalya ve Yunanistan karasularında kasıtlı olarak batırıldığı sağ kurtulan mültecilerce de doğrulanıyor.
ÖLÜMLER 20 KAT ARTTI
Mülteci ölümlerinde yaşanan yaklaşık 20 kat artışın, Avrupa Birliği'nin göçmen akınını önlemek için kabul ettiği 10 maddenin açıklandığı tarihle aynı tarihe denk gelmesi vahşeti tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Akdeniz'de geçtiğimiz yılın nisan ayında 50 mülteci yaşamını yitirirken, 2015 nisan ayında ise bu rakamlar bin 265'e dayandı. Türkiye başta olmak üzere uluslararası mülteci örgütlerinin de karşı çıktığı 10 maddelik planda “Kaçakçıların yakalanması ve kullandıkları gemilerin batırılması için sistematik çaba harcanacak" kısmı oldukça tepki çekmişti. Uluslararası Göç Örgütü verilerine göre 2015 yılında 2 bin 373 mülteci yaşamını yitirdi.
GEMİLER BATIRILIYOR
Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Avukat Muaz Yanılmaz, yaptığı açıklamada, “İtalya ve Yunanistan'ın son dönemde kendi sahasına giren hatta bazen sahasında olmayan gemileri dahi batırdığıyla ilgili iddiaları yoğunlaştı. Gemi batırma iddialarını kazalardan sağ kurtulan mülteciler tarafından dile getiriliyor" dedi. Yanılmaz, son dönemde özellikle Yunanistan'ın Türkiye ile arasındaki sınırda güvenlik kameralarıyla da kaydedilen görüntülerde, aslında bu iddiaların doğruluk payı da ortaya konduğunu söyledi.
TAM BİR İNSANLIK DRAMI
Mültecilerin ölüm riskini göze alarak yola çıktığına dikkat çeken Yanılmaz şunları kaydetti: “İnsanların hangi gerekçelerle yola çıktığını, niçin hayatlarını tehlikeye attıklarını anlamak gerekiyor. İşte bunlar konuşulunca da bu işin altından Avrupa çıkar. Bugün Akdeniz'de ölen insanlar Afrika'dan geliyor. Fransa yüzde 100 uranyum ihtiyacını Nijer'den karşılıyor. Nijer'in aldığı pay yüzde 5. Fransa hala Afrika'yı sömürdüğü sürece, Avrupa devletleri Afrika başta olmak üzere mülteci doğuran coğrafyalarda sömürgelerine devam etttiği sürece bu krizler çözülmeyecek."
Kıyıdan ceset topladılar
Libya'da, cumartesi gece saatlerinde batan bir teknedeki 100'den fazla kaçak göçmenin kaybolduğu ve ölmüş olmalarından endişe edildiği bildirildi. Libya Yasa Dışı Göç İdaresi yetkilisi Nasır Uneybe, başkent Trablus ve El-Hums kentleri arasındaki El-Garabulli bölgesinde yaklaşık 200 kişiyi taşıyan göçmen teknesinin cumartesi gece saatlerinde battığını açıkladı. Sahil güvenlik ve Libya Kızılayı ekiplerinin Hums kıyılarından 37 cesedi topladığını belirten Uneybe, gemideki diğer göçmenlerden haber alınamadığını ve bunların ölmüş olabileceğini kaydetti. Uneybe, son dört gün içinde, ikinci kez göçmenlerin bulunduğu teknenin battığını belirterek, bu tür vakalara müdahale konusunda ellerinde yeterli imkan bulunmadığını belirtti. Uneybe, “Libya kurtarma ekibinin imkanlarınca ciddi bir yetersizlik var. Biz devlete bağlı resmi birim olmaktan uzak, adeta gönüllü kişilermişiz gibi çalışıyoruz" diye konuştu.
Ölüm güzergahı Libya
Özellikle Afrikalı ve son iç savaş nedeniyle Suriyelilerin de güzergah olarak tercih ettiği Libya, ölüme yolculuğun ilk adresi. Afrikalılardan oluşan mülteciler İtalya'ya geçmek isterken, Suriyeliler ise Türkiye üzerinden Yunanistan ve oradan da Romanya'ya geçmeyi tercih ediyor. Halen güncelliğini koruyan Akdeniz krizinde güzergah Libya'dan İtalya'ya gitmek isteyen mültecilerin geçiş hattında yaşanıyor. Kaçakçıların pençesine düşen binlerce mülteci, burada Akdeniz'in soğuk yüzüyle mücadele ediyor.
Geriye sadece acı kaldı
İşte bugüne kadar yaşanan facialardan bazı kesitler: İtalya'ya ulaşmak için Libya'dan hareket eden 550 kaçağı taşıyan gemi 14 Nisan 2015'te Akdeniz açıklarında battı. 400 kişi öldü. 5 Ağustos 2015'te Libya açıklarında yaklaşık 600 göçmeni taşıyan balıkçı teknesi alabora oldu. 150 kadar göçmen boğuldu. 29 Ağustos 2015'te Libya açıklarında içinde 400 mülteci taşıyan tekne battı. 80 kişi yaşamını yitirdi Libya'nın Zuvare kenti açıklarında iki gemi battı. 198 mülteci kurtarılırken en az 82 cansız bedene ulaşıldı.
Savaş nedeniyle kaçıyorlar
Sığırmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği İdari Koordinatörü Pırıl Erçoban, yaptığı açıklamada, “İnsanlar yaşanan savaşlar, zulüm ve açlık nedeniyle yollara düşüyor. Kaçakçılar var olduğu için değil, sorunlar var olduğu için kaçıyorlar. Dolayısıyla kaçakçılık bu işin nedeni değil sonucudur” şeklinde konuştu...