• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Şanlıurfa'da isot sezonu başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yağışların uzun sürmesinden dolayı Şanlıurfa biberinin gecikmeli de olsa pazara inmesi ile birlikte isot sezonu da başladı.

Şanlıurfa insanının vazgeçilmezlerinin başında gelen ve Urfa ile özdeşleşen isotun yapımına başlandı.

Hava sıcaklığının 45 dereceyi aştığı Şanlıurfa'da evlerin çatı katında ve boş arazilerde kurutulmaya bırakılan biberler hem aile ekonomisine katkı sunuyor hem de yemeklere tat veriyor.

Türkiye'nin yemeklik pul biberi ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Şanlıurfa, bu sezon da bu ihtiyacı karşılayacağa benziyor.

Bazı aileler isot üretiminin ticaretini yaparken bazı aileler ise sadece kendi ev ihtiyacı için isot üretiyor. Şanlıurfalılar, ihtiyaçlarına göre aldıkları çuval halinde ki biberleri kendi evlerinin damında gerekli işlemleri yaptıktan sonra isot yapmayı tercih ediyorlar.

Şanlıurfa’da üretilen biberler, kırmızı, mor ve siyah renkli olmak üzere üçe ayrılıyor. Kırmızı renkli isot, kebap ve yemeklerde, mor renkli isot, kisir ve lahmacun için, siyah renkli isot ise genellikle çiğköftelerde kullanılıyor.

İsot nasıl hazırlanıyor

Yaz aylarında Urfa biberi güneş gören düz alanlarda içindeki tohumu çıkarılarak temiz bir zemin üstünde kurumaya bırakılıyor. En fazla üç gün bekletilen biberlerde birinci gün toplanan kurutulmuş biber kırmızı, ikinci gün toplanan biber mor, üçüncü gün toplanan ise siyah rengini alıyor. Daha sonra kurumuş  biberler dövülerek, zeytinyağı ve bir miktar tuz ilave edilerek isot haline getiriliyor.

Tarladan toplanan biberler tohumundan ayrılarak elde makina değmeden parçalanıp temizleniyor. Temizlenen biberler damlarda temiz bir bez üzerinde doğal ortamlarda kurutuluyor. Biberler hafif nemlenince bezden alınıp torbalara konulup hava almayacak şekilde güneş ısısıyla terletiliyor.

2-3 günde bir torbalardan çıkartılıp havalandırılan biberler tekrar torbalara dolduruluyor. Bu işlemler biberlerin renginin istenilen kıvama gelinceye kadar devam ettiriliyor. İstenilen siyahlığa gelen biberler torbalardan çıkartılıp güneşte kurutuluyor. Kurutulan biberler elde tokmak ile veya makina da çekilerek inceltilip isot hazır hale gelmiş oluyor. (Mustafa Bikeç-İLKHA)

















Bu haberler de ilginizi çekebilir