• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Günde en az 2 litre su içilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları, birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Doktor Fatih Mehmet Aslan, aşırı sıcaklarda uyulması gereken bazı noktaları açıkladı.

Terleme ile oluşan su ve mineral kaybının, bayılma hissi, bulantı ve baş dönmesi gibi sağlık problemlerini de beraberinde getireceğini söyleyen Aslan, sıvı tüketimine dikkat edilmesi tavsiyesinde bulundu.

“Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır”

Artan sıcaklıklar nedeniyle günde en az 2 veya 2,5 litre su içilmesi gerektiğini belirten Aslan, “Yaz aylarında sıklıkla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında sağlıklı beslenme ve toplumun bilinçlendirilmesi son derece önemlidir. Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle, dört besin grubunda bulunan besinlerden 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı önemlidir. Her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.” dedi.

Yağlı besin tüketiminden kaçının!

Vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılmasının önemine değinen Aslan, son olarak şu uyarılarda bulundu: “Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalıdır. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanılmalı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Tatlı tüketiminde hamur işi ve şerbetli tatlılar yerine porsiyon kontrolü yaparak sütlü tatlıları veya dondurmayı tercih etmek çok daha doğru olacaktır.”  (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir