• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Kanalizasyon atıklarının Dicle Nehri`ne akıtılmasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi`ne (DİSKİ) bağlı atık su arıtma tesisindeki atık suların tam olarak arıtılmadan Dicle Nehri`ne akıtılması, nehir çevresinde yaşayan halkı rahatsız ediyor.

Dicle Nehri`ne akıtılan kanalizasyon atıklarının, çevreye kötü koku yaydığı görülürken, nehirden su içen hayvanların da zarar görmesine sebep olduğu öğrenildi.

Konu ile ilgili İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan merkez Sur ilçesine bağlı Karpuzlu (Hacî Îs) Mahallesi sakinleri, nehre komşu oldukları için kirlilik ve kötü kokudan rahatsızlık duyduklarını söylediler.

“Tesis randımanlı çalışmadığı için suyu tam arıtmıyor”

Tesisinin tam randımanlı çalışmadığı için atık suların arıtılmadığını savunan Mehmet Veysi Gökgöz, “Önceki yıllarda nehre yüzmek için giriyorduk. Bugün gelinen noktada suyun yanından bile geçemiyoruz. Daha önce burada içki fabrikası vardı. Kapandığında çok sevindik ama yerine kurulan su arıtma tesisinin suyu daha çok kirlettiğini fark ettik. Tesis, randımanlı olarak çalışmadığı için suyu tam arıtmıyor.” dedi.

“Kötü kokudan dolayı gece yatamıyoruz”

Kirli suyu içen hayvanlarının ve suda yüzen çocuklarının hastalık kaptığını belirten Gökgöz, şunları söyledi:

“Buraya ağaçlandırma yapılması lazım. Onu da yapmıyorlar. Suyun, nehrin altından gitmesi gerekiyor. Kötü kokudan dolayı gece yatamıyoruz. Hayvanlarımız kirli suyu içiyor ve hastalık kapıyorlar. Çocuklarımız bizden habersiz suya girdiklerinde rahatsızlanıyorlar. Yetkililerin bir an önce çözüm bulmasını istiyoruz.”

“Sorumlu kişiler oy isteyip söz veriyorlar ama hizmet yapmıyorlar”

Kirli su nedeniyle tarlalarından istedikleri verimi alamadıklarını ifade eden Mehmet Onur ise “Eskiden köyde içme suyu yoktu. Bu nedenle nehirdeki suyu kullanıyorduk. Bugün ise şehrin bütün pisliği nehre dökülüyor. Belediye köyde kuyu açtı, içtiğimiz suyun tadı bile yok. Tarlamıza su veriyoruz ama istediğimiz verimi alamıyoruz. Tarladaki sebzeler zarar görüyor.  Sanki tarlaya zehirli su veriyoruz. Sorumlu kişiler oy zamanı geldiğinde oy isteyip söz veriyorlar ama seçimi kazandıktan sonra hizmet yapmıyorlar.” şeklinde konuştu. (Emrah Deniz/Hamza Adiyaman-İLKHA)


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir