• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Adana`da doğmamış çocuklar dahi borçlandırılıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Yusuf Akıncı, ASKİ`nin 7 yıl ödemesiz 25 yıl vadeli olarak, bugünkü döviz kuruyla 150 milyon TL karşılığı Japon Yeni borçlanmasının doğmamış çocukların dahi borçlandırılması anlamına geldiğini söyledi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu`nda dün gerçekleştirilen ASKİ Genel Kurulu`nda CHP grubunun ret oylarına karşın MHP`li ve AK Partili meclis üyelerinin oylarıyla ASKİ`ye, 7 yıl geri ödemesiz 25 yıl vadeli olarak bugünkü kur üzerinden 150 milyon TL karşılığı Japon Yeni borçlanma yetkisi verildi. Konuyla ilgili söz alan CHP`li Meclis Üyesi Avukat Yusuf Akıncı, borçlanma kararının aceleye getirildiğini savundu.

“Doğmamış çocuklar dahi borçlanacak”

Borçlanmanın koşulları konusunda istenmesine karşın ASKİ yetkilileri tarafından belgelerin verilmediğini ileri süren Akıncı, “Belgelerin tarafımıza verilmesi, incelendikten sonra görüşülmesi gerekirdi. Bu doğmamış çocukları, büyüyecek torunlarımızı dahi borç altına sokan bir borçlanmadır.” diye konuştu.

“ASKİ borç alan kurum haline geldi”

ASKİ`nin, Büyükşehir Belediyesinin borçlarını ödeyen bir kurumken bugün borç alır noktaya geldiğini söyleyen Akıncı, bugünkü kur üzerinden faiziyle birlikte 165 milyon TL olan borç miktarının Japon Yeni kurundaki artışa paralel olarak artacağına dikkati çekti.

Akıncı, “Kamuoyuna bunları anlatırken doğruyu ortaya koymamız gerekiyor. Bugün 150-160 milyon gibi görünen rakamlar yarın katrilyona çıkabilir.” şeklinde konuştu.

CHP`li Meclis Üyesi Vahap Çolak da Japon Yeni`nin spekülatif bir döviz birimi olduğunu belirterek, geçmiş yıllarda düşük faizli Japon Yeni ile borçlanan yatırımcıların tamamının, döviz kurundaki aşırı artış nedeniyle iflas ettiğini anımsattı.

“İkinci bir metro vakası olabilir”

“Hizmet, borçlanarak değil kaynak üretilerek yapılır” diyen Çolak, metro örneğini vererek, “Metro önümüzde. Koca bir borç olarak üzerimize kaldı” ifadelerini kullandı. Büyükşehir Belediyesi`ne daha önce 80 milyon TL, 110 milyon TL borçlanma talebinin getirildiğini hatırlatan Çolak, Büyükşehir Belediyesi`ne borç veren ASKİ`nin geldiği duruma dikkat çekti. Çolak, “ASKİ ne hale gelmiş de 150 milyon borç alsın diye uğraşıyoruz? Bu borcun ödenmesi 165 milyon değil, 2040`a kadar yaşanacak çalkantıları kestirmek çok kolay değil.” diyerek ikinci bir raylı sistem vakasının yaşanabileceği uyarısında bulundu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir