• DOLAR 32.48
  • EURO 34.756
  • ALTIN 2439.697
  • ...
Kırmızı et fiyatları yükselince halk beyaz ete yöneldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Et fiyatlarının yükselmesi beyaz et satışlarının artmasına neden olurken, kırmızı et satıcıları ise yüksek fiyatların kendilerinin olumsuz etkilediğini dile getiriyor.

Gaziantepli kasaplar, 2015 yılının başlarından itibaren kırmızı et fiyatlarının yükselmeye başladığını belirterek, önlem alınmaması halinde yılsonuna kadar fiyatların 50-60 lirayı bulacağını bu durumda kendilerinin olumsuz yönde etkileneceklerini belirttiler.

Kırmızı et fiyatlarının yüksek olmasından dolayı, alım gücü yetersiz olan halkın beyaz ete yöneldiğini belirten beyaz et satıcıları ise kırmızı et satışlarının durma noktasına geldiğini, beyaz ette ise hareketliliğin yaşandığını ifade ettiler.

Et fiyatlarındaki artıştan dolayı hareketli günler yaşadıklarını belirten Şarküteri işletmecisi Ahmet Uçkan, halkın alım gücünden dolayı beyaz ete yöneldiğini söyledi.

“Kırmızı et fiyatlarının yükselmesi bizim işlerimize olumlu yansıdı” diyen Uçkan, “Genelde kırmızı et tüketen müşterilerimiz buraya geldiklerinde kırmızı et fiyatlarının yüksek olmasından dolayı tavuk alıyorlar. Bundan dolayı son günlerde bizim sektörde bir artış söz konusudur. Vatandaş bir kilo kırmızı et alamıyor ama 4–5 kilo tavuk eti alıyor. Fakat şuan beyaz et fiyatı çok uygun.” dedi.

“yükselen fiyatlar için çözüm ithal et”

Kırmızı et fiyatlarındaki artışın tüketici başta olmak üzere esnafı büyük oranda olumsuz etkilediğini belirten et satıcısı Serdar Nohut ise kırmızı ete gelen sürekli zamma karşı çözümü ithal ette gördüğünü ifade etti.

Önlem alınmaması halinde yılsonuna kadar et fiyatlarının 50-60 lirayı bulacağına vurgu yapan Nohut, “Kıyma fiyatları 35-40 TL`yi buldu. Şuanda et fiyatları son zamanların en yüksek fiyatları diyebiliriz. Geçen yıla oranla yüzde 20 oranında bir yükselme var. Et fiyatları 35 liradan başlayıp 50 lirayı buluyor.” ifadelerini kullandı.

“Canlı hayvan fiyatları yükselince ister istemez et fiyatlarına yansıyor”

Et fiyatlarındaki yüksekliğin neyden kaynaklandığını da dile getiren Nohut, “Et fiyatlarında ki yükseklik yemin pahalı olması, üreticinin azalması, ithalatın olmaması ve ete olan ilginin azalmasından kaynaklanmaktadır. Çünkü şuanda besiciler para kazanmıyor. Canlı hayvan fiyatları yükselince ister istemez et fiyatlarına yansıyor.” diye konuştu.

“Halk genelde bütçesine göre hareket ediyor”

Halkın kırmızı et fiyatı yüksek olduğundan dolayı genelde tavuk etine yöneldiğini aktaran Nohut, “Ete alternatif olduğu için halk beyaz ete yönelince doğal olarak bizim işlerimizde durgunluk oluyor. Halk genelde bütçesine göre hareket ediyor. Şuanda et fiyatları yükselmeye devam ediyor. Her hangi bir düşüş olmadı.” şeklinde konuştu.  (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir