• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
İran`dan `Halid Meşal` şartı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

RAMALLAH - İran yönetiminin, Hamas ile ilişkilerin iyileştirilmesi için hareketin Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'in ülkeyi ziyaret etmesini şart koştuğu iddia edildi.

İsmini vermek istemeyen Hamaslı bir yetkili, AA muhabirine, Hamas ile İran arasındaki ilişkilerin soğuk olduğunu, "ilişkilerin iyileştirilmesi için Meşal'in İran'ı ziyaret etmesinin şart olarak sunulduğunu" söyledi.

Hareketin şu aşamada bunu uygun görmediğini belirten yetkili, "Meşal bu dönemde İran'ı ziyaret etmeyecek. Meşal hariç hareketin tüm yönetici kadroları İran'ı ziyaret etmeye hazır. Bu aşamada pek çok sebepten ötürü bu ziyaretin zamanlaması uygun değil. Bize göre bu ziyaret bölgenin daha istikrarlı olduğu bir zamanda olmalı" dedi.

Hamas yetkilisi, "İran, ilişkilerin temeline Meşal'in ziyaretini koyuyor. Hamas ise İran da dahil tüm taraflara açık olduğunu ve bir tarafın yanında diğerine karşı olmayacağını söylüyor" ifadesini kullandı.

İran'ın Suriye'de iç savaşın başladığı 2011'den bu yana Esed rejiminden yana tavır aldığını hatırlatan yetkili, "Bizim tavrımız ise bölge ülkelerinin hiçbirinin iç işlerine karışmama ve ezilen halkların isteklerine karşı durmama yönündeydi. Bunun üzerine İran yönetimi harekete verdiği tüm maddi ve askeri desteği kesti. Bu durum 4 yıldır böyle devam ediyor" diye konuştu.

İran'da bazı kesimlerin İzzeddin el-Kassam Tugayları'na askeri yardımlara bir süre devam ettiğini ancak bunun da durduğunu belirten yetkili, şu anda İran'dan yardım geldiği yönündeki söylentilerin gerçek olmadığını ifade etti.

Hamas yetkilisi, Ortadoğu'da Suriye, Yemen, Irak ve hatta Mısır konusunda çekişme halinin hakim olduğunu ancak hareketin bunlardan uzak kalmaya çalıştığını dile getirdi.

Tahran ve Hamas arasındaki güçlü ilişkiler, Suriye'de devrimin başlamasının ardından hareketin Esed rejimine desteğini çekmesiyle bozulmuştu. Meşal'in temmuz ayında Riyad'a yaptığı ziyaret ve Suudi Arabistanlı yetkililerle görüşmesi ise Hamas ile Tahran yönetimi arasındaki gerginliği daha da artırmıştı.

AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir