• DOLAR 32.459
  • EURO 34.747
  • ALTIN 2437.865
  • ...
Halktan habersiz yürütülecek süreç başarısızlığa mahkumdur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son günlerde yaşanan şiddet olaylarının ardından Şanlıurfalı STK`lar, Urfa Barış İnisiyatifi adı altında bir araya gelerek barış için değerlendirmelerde bulundu.

Şair Nabi Kültür Merkezinde düzenlenen programa Peygamber Sevdalıları Platformu adına katılan Şanlıurfa Yardımeli Derneği Başkanı Mustafa Bozkurt ve Mustazaflar Cemiyeti üyesi Seyfettin Gündüz, çözüme yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Herkesin sanki memnun göründüğü barış sürecinin neden bu duruma geldiğinin iyice araştırılması gerektiğini söyleyen Mustafa Bozkurt, “Şimdi herkes şu an bozulma noktasına gelen barış sürecinin sanki çok iyi işliyormuş gibi bir tavır ortaya koyuyor. Eğer sürdürülen bu barış süreci gerçekten doğru temeller üzerinde gidiyordu ise neden bu duruma geldi? Çok iyi gösterilen barış sürecinden çıkan sonuç maalesef çatışma oldu. Bu başarısızlığın tespiti iyi yapılmalı ona göre yeni adımlar atılmalıdır. Bu yapılmazsa yeni süreç öncekinden farklı olmayacaktır.” diye konuştu.

“Halktan habersiz yürütülecek süreç başarısızlığa mahkumdur”

‘Eğer tüm Kürtlerin hakları konuşuluyorsa o zaman neden sadece PKK ile görüşülüyor` diye soran Bozkurt, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Herkes iyi biliyor ki Kürt halkı sadece PKK`den ibaret değildir. Bugün PKK gibi düşünmeyen onlarca farklı kesim mevcuttur. Kürtlerin haklarının iade edilmesi konusunda sadece PKK`nin muhatap alınması tam bir handikaptır. Siyasi partiler, tarikatlar, STK`lar, cemaatler, kanaat önderleri ve aşiret büyükleri herkes temsiliyeti oranında bu süreçte masada yer almalıdır. Halktan habersiz halk ile konuşulmadan gizli kapaklı yürütülen süreç başarısız olmaya mahkumdur.”

Süreç boyunca tarafların siyasi çıkar amaçlı hareket ettiklerini ifade eden Bozkurt, “Kürtlerin hakları pazarlık konusu yapılmadan derhal verilmelidir. Üçüncü gözden bahsediyorlar. Üçüncü göz halkın kendisi olmalıdır. Urfa`daki STK`lardan oluşan bir sekretarya kurulmalıdır. Bu sekretarya süreci iyice araştırmalı ve iki tarafın da yaptığı yanlışları tespit etmelidir. Bu yanlışlar halkla paylaşılmalıdır. Sekretarya ayrıca halkın tüm kesimlerinin sürece dâhil edilmesini sağlayacak adımlar atmalıdır.” dedi.

Devletin Kürtlerin haklarını pazarlık konusu yapmasının yanlış olduğunu belirten Seyfettin Gündüz ise, “STK`ların çözüm için doğru adımların atılması için taraflara baskı yapmalıdır. Özellikle herkes kullandığı dile dikkat etmelidir. Sosyal medya üzerinde yayımlanan paylaşımlara dikkat edilmelidir. Herkes daha önce yaşanan 6-7 Ekim olaylarından ders almalıdır.” şeklinde konuştu.   (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir