Diyarbakır Ulu Camii Restorasyonu devam ediyor
Diyarbakır`da tarihi Ulu Camii`nde başlatılan restorasyon çalışmalarının büyük bir bölümü tamamlanırken, batı girişindeki restorasyon çalışmaları devam ediyor.
İslam âleminin beşinci Harem-i Şerifi olarak nitelendirilen Diyarbakır`da tarihi Ulu Camii`nde başlatılan restorasyon çalışmalarının büyük bir bölümü tamamlanırken, batı bölümünde restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2010`dan beri devam eden Ulu Camii`nin geçtiğimiz aylarda “Şafiiler Bölümü” tamamlanmıştı.
Bayanlara ayrılacağı düşünülen Diyarbakır Ulu Camii`nin Batı girişi restorasyon çalışmaları devam ederken, Ulu Camii zeminine önümüzdeki günlerde de ışıklandırma sistemi yapılacağı öğrenildi.
Ulu Camii`nin yanı sıra kentteki Mesudiye Medresesi, Zinciriye Medresesi, Hazreti Süleyman Camii, Eğil ilçesindeki Peygamber türbeleri, Sultan Sasa Türbesi, Lale Bey Camii, Nasuh Paşa Camii, Şeyh Yusuf Camii ve Ermeni Katolik Kilisesi ile Protestan Cemaati Kiliseleri gibi birçok vakıf eserinin restorasyonları yapıldı.
Ulu Camii`nin Batı girişi, Gazi Köşkü, Hazreti Ömer ve İbrahim Bey Camii ile Hani ilçesindeki Seyit Bedrettin Türbesinin restorasyon çalışmaları ise hâlâ devam ediyor. Ulu Camii`nin çevresindeki riskli binalar için yaklaşık 4 milyon TL bedel ödenerek 13 yapı kamulaştırılırken, 10 yapı da yıktırılarak caminin çevresi genişletildi.
Ulu Camii; Hanefiler Bölümü, Doğu Maksuresi, Batı Maksuresi, Şafiler Bölümü, Mesudiye Medresesi, Şadırvanlar ve Islak hacimlerden oluşuyor. Ayrıca camide ünlü bilgin El Cezeri`nin yaptığı güneş saati de bulunuyor. (M. Sıddık Bilge – İLKHA)