• DOLAR 34.291
  • EURO 37.659
  • ALTIN 2887.307
  • ...
Aile Sağlık Merkezi elektriğini rüzgâr ve güneşten elde ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Tuşba Gedikbulak Aile Sağlık Merkezi, çatısına kurulan toplam 12 kW gücünde rüzgâr ve güneş enerjisi paneli sayesinde hem kendi elektriğini kendisi üretiyor, hem de elektrik kesintilerinden etkilenmiyor.

Tuşba Gedikbulak Aile Sağlık Merkezi’nin elektrik kesintilerinden etkilenmemek için toplam 12 kW gücünde yenilenebilir rüzgâr ve güneş enerjisiyle kendi elektriğini kendisi üretiyor. Şebekeden bağımsız olarak çalışan proje 9 kW güneş enerjisi ve 3 kW rüzgâr enerjisi olmak üzere toplam 12 kW kurulu güce sahip.

“Yenilenebilir enerjiyle sağlık hizmeti veriyoruz”

Konuyla ilgili olarak basın mensuplarına bilgi veren Van İl Sağlık Müdür Vekili Uzman Dr. Ferhat Ekinci, Gedikbulak Aile Sağlık Merkezi’nin Gedikbulak köyü ve civarındaki 15 köye hizmet verdiğini belirterek, “Burada yaklaşık olarak 15 bin kişiye hizmet vermekteyiz. Aile Sağlık Merkezinde 3 aile hekimi, 3 sağlık elemanı ve bir yardımcı personel hizmet vermektedir. Aile Sağlık Merkezinin elektrik enerjisinin tamamını, yenilenebilir enerjiyle sağlanmaktadır. Yenilenebilir enerjide Van Türkiye’de güneş alan üçüncü ilimizdir. Yaklaşık 12 kW enerji ihtiyacımız vardı. Biz buradaki enerjiyi 9 kW güneşten 3 kW da rüzgârdan temin etmekteyiz. Yaklaşık 6 aydır bu şekilde Aile Sağlık Merkezi hizmet vermektedir. Sağlık merkezimiz enerjisini güneş ve rüzgâr panelinden aldığı için dışarıdan herhangi bir enerji almamaktadır.” dedi.

“Proje ilk defa bir aile sağlık merkezinde uygulanıyor”

Projenin Türkiye’de ilk defa bir Aile Sağlık Merkezinde uygulandığını vurgulayan Ekinci, “Türkiye’de farklı kurumlarda bu uygulama var, fakat ilk defa bir Aile Sağlık Merkezinde uygulanıyor. Buradaki uygulama 1 yılın sonunda başarılı olunursa yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Özellikle bölgemizde çok ciddi elektrik kesintileri olmaktadır. Bu projenin âmâcıda, sağlık hizmetini aksatmamak için yapıldı. Ayrıca aşılarımız buzdolaplardan saklandığı için zarar görmekteydi, bizde bunun önüne geçmek için bu projeyi uygun bulduk. 1 yıllık deneme aşamasından sonra sonuçları bakanlığımızla paylaşacağız.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan kentte sıkı sık yaşanan elektrik kesintilerinden de etkilenmeyen sağlık merkezi bir ilki temsil ediyor. (Murat Dalgın-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir