İşte `Güvenli Bölge`
Türkiye ile Amerika`nın mutabık kaldığı Suriye içindeki güvenli bölge` Türkiye Halep kara bağlantısını teminat altına alıyor. PKK/PYD çizgisinin kantonları birleştirme` projesinin de önüne geçiyor. Al Jazeera, çeşitli kaynaklardan bu fiili` bölgenin sınırlarını araştırdı.
Halen Muhaliflerin kontrolünde bulunan Azez ve Mare ilçe sınırlarının, bu alanın içinde yer alacağı anlaşılıyor. IŞİD`in kontrolünde olan Türkiye sınırına sıfır noktada yer alan Çobanbey ve Cerablus ilçeleri ise koridorun örgütten temizlenmesine bağlı olarak şekillenecek diğer iki kanadını teşkil ediyor.
Planın tatbik edilmesi halinde Halep ve Türkiye arasında var olan bağlantı da güvenlik altına alınmış olacak. IŞİD, Mayıs ayı sonlarında Savran yönünde gerçekleştirdiği saldırı ile Azez ilçesi ve Öncüpınar sınır kapısına 10-12 kilometre kadar yaklaşmıştı.
İstenilen güvenli bölgenin doğudaki başlangıç noktası Cerablus bölgesinde yer alan İsbaha, Arap Azze, Aynel Beyda köyleri. Buradan başlayarak Azez bölgesine doğru Kara Mezra, Delha, Kara köprü, Havar Kilis ve Şemarin köylerini de içerisine alan güvenli hat Suriye içlerine doğru Yeni Yapan, Rail, İhtimlat, Savran, Tel Alyan, Mare yönünde şekilleniyor. Mare`den sonra doğu yönünde genişleyen güvenli bölgenin sınırları Tel Melid, Seyyid Ali, Sed Şehba ve Guz köyleri ile birlikte Ahtarin kasabası, Çobanbey ve Gandura`da sona eriyor.
Güvenli bölgenin güney sınırı rejimin elinde olan Handarat, Mellah, Sifat, Başköy ile Zehra ve Nubbul bölgelerinin menziline düşmemesi açısından Um Huş köyüyle sınırlanacak gibi görünüyor.
Böylelikle güvenli bölgenin sınırları doğudaki Cerablus`tan batı yönündeki Azez`e kuş uçuşu 90 km, kuzeyde Harcele`den güneydeki Um Huş köyüne kadar uzanıyor.
Bu alanın içerisinde hâlihazırda IŞİD`in denetimindeki bölgenin uzunluğu ise Kara Köprü köyünden Cerablus`a kadar 70 kilometre.
Güvenli bölge uygulamasıyla, son dönemde PKK`nın Suriye`deki silahlı örgütü YPG`nin Kobani ve Tel Abyad`dan sonra Cerablus sınırına kadar Tel Abyad gibi Arap nüfusun çoğunlukta olduğu bölgeleri de alarak ilerlettiği kuşağı Cerablus`ta durduruyor. Buradan öteye Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı Afrin`e doğru ilerleyiş kesilmiş olacak. YPG güçlerinin Amerikan uçaklarının da desteğini alarak birleştirdikleri kantonlarla (Cezire-Kobani) en batıdaki kanton olan Afrin arasında 120 kilometreli bir alan var.
Yer yer yaklaşık 30 kilometre derinliğe ve 90 kilometre uzunluğa ulaşan fiili güvenli bölge büyük oranda IŞİD`in bölgeden çıkartılmasıyla oluşturulabilecek.
Güvenli bölge olması planlanan alandaki köy ve kasabaların halen yüzde 65`i IŞİD`in kontrolünde.
Suriyeli birçok muhalif grup bu projeye destek açıkladı ancak Nusra Cephesi`nin durumu belirsiz.
ABD ve Türkiye`nin terör listesine aldığı El Kaide bağlantılı Nusra Cephesinin güvenli bölge projesine göstereceği tepki önemli.
Nusra Cephesi, Tel Rıfat, Kefergan, İgde, Havar Kilis, Barak Atı ve Şemarin gibi projenin kapsama alanında yer alan bölgeleri kontrol altında tutuyor.
Güvenli bölge uygulamasına geçilmesi ile birlikte Nusra Cephesi`nin etkin olduğu ve ilan edilen alana dâhil olan köy ve kasabalardan çekilip çekilmeyeceğine dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Koalisyon güçlerinin Nusra Cephesi`ni hedef alan saldırıları ise sürüyor.
Güvenli bölge sınırları içerisinde yer alan bazı önemli köy ve kasabalar şöyle:
Rail, Şuveyrin, Ceke, Samandere, Bahvarto, Kara köprü, Yeni Yapan, Kara Mezra, Ahtarin, Türkmen Bareh, Irşaf, Dabık, İhtimlat, Savran, Mare, Tel Rifat, Çobanbey, Hava Höyük, Taşlı Höyük, Sandi, Tel Ayşe, Ayyaşe, Buzluca, Tel Şeir, Tat Humus, Karagöz, Gidriş, Ziyadiye, Gurur, Kuptan, Keibe, Gandura, Kadılar, Kalkım, Bab Leymon, Zülüf, Taşkapı, Hilvaniye, Aynul Beyda, Bozhöyük, Isbaha, Arap Azze, Haydar Paşa, Korucu Höyük, Hacıveli, İgde, Kefergan, Dudyan, Kızıl Mezra, Tugli, Mireygil, Adiye, Tel Alyan , Havar Nehir, Salihiyye, Büyun, Hamidiyye, Sed Şehba, Kefre, Cariz, Nedde, Şemarin ve Feyruziye.
el cezire türk