• DOLAR 35.494
  • EURO 36.283
  • ALTIN 3034.87
  • ...
Orman ve Su İşleri Bakanlığından av sezonu açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2015-2016 av döneminin ülke genelinde 15 Ağustos 2015 günü başlayacağı hatırlatılan Orman ve Su İşleri Bakanlığı açıklamasında, ava çıkılabilecek günler, avlanılabilecek yaban hayvanları ve sayıları, avda kullanılabilecek silah, araç gereç ve diğer malzemeler konusunda alınan kısıtlamalar ve avcıların uymak zorunda olduğu diğer kurallar belirtildi.

Yapılan açıklamada ayrıca, belirtilen uyarılara uymayanlar hakkında uygulanacak yasal işlemler ve yaptırımlara da dikkat çekildi.

Dünyanın  ortak mirası olan ve her geçen gün nesilleri tehlike altına giren av ve yabani kaynaklarını sürdürülebilir kılmanın ve gelecek kuşaklara aktarmanın önemine değinilen açıklamada, “Ülkemizde 18 yaşını doldurmuş silah taşıma ehliyetine sahip av ve yaban hayatı ile ilgili eğitim alarak sınavda başarılı olan avcılar,  avcılık belgesi ve avlanma izin kartı alma şartıyla yasal olarak av yapabilmektedirler.” denildi.

Açıklamada avlanacak hayvan türleri, av günleri ve avlanacak hayvan sayısı ile avda kullanılabilecek silah ve mühimmat miktarı hakkında da  bilgilere de yer verildi.

“Bu araç ve gereçler avlanmada kullanılmaz”

Zehirli veya uyuşturucu yem, ilaç vb. malzemelerin avlanmada kullanılamayacağı belirtilen açıklamada, Bakanlıkça izin verilen geleneksel avcılık hariç, her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzakların da avlanmada kullanılamayacağı ifade edildi.

Kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak mahiyette kullandıkları aydınlatma araçları hariç, ışık yayan araç ve gereçler, şarjlı el projektörleri ve sabit projektörler, aküyle çalışan el projektörleri; petrol türevleriyle çalışan her türlü ışık kaynağının da avda kullanılamayacağı belirtilen açıklamada devamla şöyle denildi:

“ Tekne ve benzeri motorsuz araçlar avda kullanılabilir. Ancak bu araçlar, üzerleri kapatılarak güme haline getirilemez. Yivli av tüfekleri kuş avında kullanılamaz. Sulak sahalarda; saz, kamış, diken, ot, çuval vb. şeylerle yapılmış veya toprakta çukur açılarak hazırlanmış üstü açık gümeler hariç, özel mülkiyetteki araziler de dâhil, her türlü üstü kapalı, korunaklı gümeler yapılamaz veya kurulamaz ve buralarda avlanılamaz. Kara ve hava araçlarıyla hareket halindeyken avlanılamaz. Bu araçlar içerisinde avlaklarda tüfekler kılıfında taşınmak zorundadır.”

“Avcılar bu noktaya dikkat etmeli”

Yapılan açıklamanın son kısmında ise Mülki idare amirleri, köy muhtarları, köy ihtiyar heyetleri ve yerel avcılık kuruluşlarının kendi bölgelerindeki avlakları, yasaklayamayacakları belirterek, avlanmanın yasaklandığı sahalarda ise avlanmaya izin verilemeyeceğine dikkat çekildi.

Açıklamada devamla, “Bu karardaki yasaklara, kısıtlamalara ve düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında, Kanun, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve diğer mevzuata göre yasal işlem yapılır. Avlanma esas ve usullerine uymayanlar hakkında her bir aykırılık için 29TL ile 16 bin 765 Türk Lirası arasında idari para cezası verilecek, ayrıca av hayvanı türüne göre 50 TL ile 60 bin TL arasında değişen tazminat bedelleri talep edilecektir.” (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir