• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, aşırı sıcaklarda sağlığa da fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirterek dikkat edilmediği takdirde çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşılabileceğini söyledi.

Hamzaoğlu, aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmekte olduğunu belirterek, “Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması, her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse, terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı, beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.” uyarılarında bulundu.

Aşırı sıcakların özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar için  risk oluşturduğunu belirten Hamzaoğlu, “ Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, dört yaşından küçük çocuklar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, kronik hastalığı olanlar, sokak çocukları ve evsizlerdir.” dedi.

Sıcak havalarda korunmanın yolları

Aşırı sıcaklardan korunmak için tavsiyelerde bulunan Hamzağolu, “Günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler, güneşten koruyucu krem kullanmalıdırlar. Şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir. Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizikİ aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise, bu açıdan daha sık izlenmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar, kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.” tavsiyelerinde bulundu.  

Beslenmeye dikkat edilmesi gerekmektedir

Hamzaoğlu sıcak havalarda beslenme ile ilgi olarak da şunları söyledi:

 “Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı,  yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır.”   (Mehmet Ali Ekinci - İLKHA)                

Bu haberler de ilginizi çekebilir