• DOLAR 32.507
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2444.034
  • ...
C Vitamini Deposu KUŞBURNU
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Bismillâh-i Şâfi ya Allâh-u Yâ Muğni
Kuşburnu en değerli bitkilerden biridir. Vitaminler açısından çok zengindir. Fakat ne yazık ki insanlar arasında bugüne kadar hak ettiği yeri bir türlü alamamıştır. Bunun sebebi, kuşburnunun tanınmamasından ya da yöresel olarak tanındığı halde tıbbi özelliklerinin bilinmemesindendir.

İSİMLERİ

Latince: Rosa canina
Türkçe: Gül burnu, İtburnu, Gül elması, Şillan
Arapça: Aşkıl
Kürtçe: Hezizık, Gülşulav
Kuşburnu meyvesinin tıbbi ve beslenme değeri konusundaki bilgiler oldukça eskidir. Hipokrat zamanında iltihaplara karşı, Ortaçağda ve daha sonraki dönemlerde kan tükürmelere, dişeti kanamalarına, böbrek, meme, safra taşlarına, tenyaya, yılancık hastalığına karşı kullanılmıştır.
 
Kuşburnu meyveleri C, P, A, B1, B2, E ve K vitaminleri ile mineral maddelerden özellikle P ve K elementleri bakımından oldukça zengindir. 100 gr. Kuşburnunda bir sandık portakala eş değer C vitamini vardır. Kuşburnu meyvesi limon ve domatesten 30-40 defa, elmadan ise 300 defa daha fazla vitamin içermektedir.

Kuşburnu meyveleri marmelât, reçel, meyve suyu, bitkisel çay ve bebek mamalarının yapımında, ayrıca C vitamini bakımından fakir olan diğer meyve ve sebze sularının da vitamince zenginleştirilmesinde kullanılmaktadır. Çiçek ve yaprakları da bitkisel çay olarak değerlendirilmektedir.

TOPLAMA/KURUTMA

Yurdumuzun birçok yöresinde yabani gül formatında kendiliğinden yetişmesine rağmen son yıllarda özellikle, GİRESUN ve TOKAT yörelerinde kültüre alınmış dikensiz cinsleri üretilmektedir. Olgun kırmızı meyveler sonbaharda toplanır. Toplanmayan meyveler kışın kuşlar tarafından yenir. Herhalde bu sebepten olsa gerek ismine kuşburnu denmiş.
Kurutmak için ortadan yarılır ve çekirdekleri çıkarıldıktan sonra hemen kurumaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra mutlaka hava almayan kaplarda saklanmalıdır. Aksi halde etkenliğinin önemli bölümünü yitirir.
 
Bileşiminde bolca C vitamini ve öteki vitaminler (A, B1, B2, K, P), mineraller, meyve asitleri, flavonlar, tanen ve şeker; çekirdeğinde ise Vanillin vardır. Besleyici ve güçlendiricidir. Hafif müshil, hafif idrar söktürücü, bağışıklık sistemini güçlendiren, soğuk algınlığına iyi gelen, yüksek ateşi düşüren bir bitkidir.

ÖNERİLEN HASTALIKLAR

Kuşburnu, doğal C vitamini içeren en değerli kaynaktır. Bu vitamine ihtiyaç duyulduğunda her zaman kullanılabilir. Enfeksiyonlara ve soğuk algınlıklarına karşı bedenin direncini artırarak grip, nezle gibi hastalıklara karşı dayanıklılık sağlar. Genel güçsüzlüklere ve yorgunluklara karşı kullanılabilir. Vücudu dinlendirir, romatizma ağrılarını gideren iyi bir kan temizleyicisidir. Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. Güçlü bir bağırsak yumuşatıcısıdır. Kabızlık ve hafif safrakesesi, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında rahatlıklar sağlayabilir. Ayrıca, kuşburnunun böbreküstü bezlerini çok olumlu etkileyerek önemli hormonların üretimine destek sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

KULLANIM BİÇİMLERİ

Daha çok Kuşburnu çayı yapılarak kullanılır. Kuşburnundan ayrıca reçel, meyve suyu, bebek maması ve yağ da elde edilmektedir. Kuşburnunun kurutulan yaprakları kaynatılıp soğuduktan sonra suyu süzülerek kırışmış ciltlere konursa faydası görülür. Kuşburnu çekirdeğinden elde edilen kuşburnu yağı cilt hücrelerini yenileyici, cildi koruyucu, kırışıklıları giderici ve yaşlanmayı geciktirici özellikleri ile kozmetik alanda sıklıkla kullanılmaktadır.
 
Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış kuşburnu kabuğu, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, 10 dakika kadar kaynatılır ve süzülür veya aynı miktar bitki aynı miktar kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak kuşburnu çayı yeterlidir.
 
Soğuk algınlığı ve gribe karşı, kuşburnu ve ıhlamur çiçeği çok ince kıyılarak eşit oranda karıştırılır. Bir tatlı kaşığı bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Balla tatlandırılıp içine biraz limon sıkılan çay, elden geldiğince sıcak ve yudumlanarak içilir. Günde 2-4 bardak yeterlidir.
 
Uyarı: genel olarak bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Çok ender olmak üzere alerjik tepkilere yol açabilir. Kullanıma son verildiğinde bu tepkiler de ortadan kalkar. Bilinen başkaca bir yan etkisi yoktur.
Bol, faydalı ve vasat vitaminlerle ‘doğal yaşam’ak umuduyla, kalın sağlıcakla…

Faydalanılan eserler:

1- Şifalı Bitkiler: Dr. Adil ASIMGİL, Timaş Yayınları sahife 186
2- Anahtar Bitkilerle: Tahsin PALAZ, Hikmet Neşriyat sahife 121
3- İksir-i Şifa: Halit ÖZGÜLEN, Timaş Yayınları sahife 325
4- Kozmik Bilim Işığında Şifalı Bitkiler: Ahmet&Elmas MARANKİ sahife 170
5- www. 50mucizebitki. Com
 
Fadıl Şani / İnzar Dergisi /Kasım 2011
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir