• DOLAR 35.486
  • EURO 36.686
  • ALTIN 3063.4
  • ...
Mersin`de
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu haline gelen kanserde, 2012 yılından bu yana 14 milyon yeni kanser vakası meydana gelirken kansere bağlı olarak da yaklaşık 8 milyon insan hayatını kaybetti.

“Ücretsiz kanser taraması”

Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Mersin İl Halk Sağlık Müdürü Doktor Aytekin Kemik, Milyonlarca insanın ölüme neden olan kanser hastalığının erken teşhisinin mümkün olduğunu belirterek, erken teşhisin tedavide başarı şansını arttırdığını ve hayat kurtardığını söyledi.

Dr. Kemik, “Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce meme, rahimağzı ve kalınbağırsak kanserlerine yönelik ücretsiz tarama testleri yapılmaktadır. Kanser tarama testleri ile hastalığın erken evrede teşhis edilerek vatandaşlarımızın önlenemez acılar yaşamalarının engellenmesi amaçlanmaktadır.”dedi.

“193 bin kişi kanser taramasından geçti”

2013 yılı içerisinde 193 bin kişinin kanser taramasından geçtiğini söyleyen Kemik, “İlimizde özveri ile gerçekleştirilen kanser taramaları kapsamında 2013 yılından itibaren 193 bin kişi taranmış 31 kadında meme kanseri, 15 kadında Rahim ağzı kanseri ve 9 kişide kolon kanseri teşhis edilmiştir.” dedi.

“Alo kanser hattı”

Kanser taramasından sonra ücretsiz şekilde bilgi alınabileceğini aktaran Kemik, “Kanser taramaları konusunda telefon aracılığıyla da bilgi almak isteyen vatandaşlarımız için ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tarafından (0324) 345 00 90 nolu Kanser Danışma Hattı oluşturulmuştur. Vatandaşlarımız bu hattan kanser taramaları hakkında detaylı bilgi edinebilmektedirler.” bilgilerini verdi.

Dr. Kemik Kanserden korunmak için alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

-Tütün kullanmayın.

-Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan koruyun.

-Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden ve gereksiz radyolojik tetkiklerden sakının.

-Düzenli egzersiz yapın.

-Yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden, alkolden uzak durun.

-Günlük besin tüketiminizin çeşitli olmasına dikkat edin.

-Özellikle bitkisel gıdalara ağırlık verin.

-Ayaküstü ve hızlı beslenme tarzından uzak durun. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir