• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Bakan Çelik Görüşmelere Dair Sonrası Açıklamalarda Bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun CHP ile yürütülecek koalisyon görüşmeleri çerçevesinde görevlendirdiği Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda bir araya geldi.

Görüşmenin ardından konuşan Bakan Çelik, "Bugün itibariyle Haluk Bey ile 1 saat 40 dakikaya yakın hem çeşitli meseleler üzerine konuştuk, gayet pozitif bir havada hem de yönteme ilişkin mutabık kaldık. Bir, iki gün içerisinde bizim ve onların toplantıları var, heyetlere karar verilecek ve heyetler en geç hafta sonuna doğru ya da bir aksilik olması halinde hafta başında bir araya gelinmiş olunur" ifadelerini kullandı.

"Önce siyasi, sonra ekonomik meseleler"

"İlkeler üzerinde görüşmeler başladı mı?" sorusuna, Bakan Çelik, şu yanıtı verdi:

"Makrodan, mikroya doğru gideceğiz. Öncelikle siyasi meseleler, en sona ekonomik meseleler bırakılmış olacak. Yöntemin esası şu; Bu görüşmeler istikşafi görüşmelerdir. Her birimizin konu başlıkları var. Bu konu başlıklarında biz ne mana yüklüyoruz? Örneğin yargıdan bahsediyoruz, onlar da bahsediyor. Biz ne mana yüklüyoruz, onlar ne mana yüklüyorlar? Genel Başkanların takdirine bırakılacak konular nedir? Bütün bu çerçevede bir yöntem görüşmesidir bu. Karşılıklı bir sohbet havasında, zaten eski bir tanışıklığımız var, eski günleri anarak, Türkiye'nin, dünyanın genel siyasi meselelerini de çok verimli bir şekilde konuştuk. Bu yöntem üzerinde mutabık kaldık. Biz, bugün ve yarın yapacağımız çalışmalarla bu konu başlıklarını netleştireceğiz, onlar da netleştirecek. Bu şekilde ilk heyet görüşmesi için bir araya gelmemiz hafta sonuna doğru ya da öbür hafta başı gerçekleşmiş olacak. Ondan sonra da zaten süreç ilerleyecek."

"Nasıl bir fotoğraf görüyorsunuz?" sorusu üzerine, Çelik, "Bizim görevimiz resmi çekmek. Bir hükümet ortaklığını gerçekleştirmek de erken seçim ihtimali de her zaman yarı yarıyadır. Bunu süreç içerisinde göreceğiz" dedi.

"Sürecin kodlarını belirlemeye dönük bir görüşme oldu"

Sürecin kendisinin Türk siyaseti açısından sonuç kadar kıymetli olduğunu dile getiren Çelik, "Sonuçta müzakerelere geçilme kararı verilir ya da verilmez. Bunun her ikisi de mümkün ama bunu çözümün içinde göreceğiz. Bugün görüşmemiz, bir bakıma sürecin kodlarını, koordinatlarını ve standartlarını belirlemeye dönük bir görüşme oldu" şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, "Koalisyonun ilkeleri" sorusuna da "Onları belirleyeceğiz. İlkeler ve konu başlıklarını, ilk heyet görüşmesinde belirleyeceğiz" diye yanıt verdi.

"AK Parti olarak masaya neler getireceksiniz? Öncelikleriniz neler olacak, seçim barajının düşürülmesi, yargı bağımsızlığı, çözüm süreci? " şeklindeki soruya ilişkin Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Başbakanımızın açıkladığı bir takım prensipler, konu başlıkları var. Aynı şekilde Sayın Kılıçdaroğlu'nun 14 maddelik bir açıklaması var. Bunlar bir kısmını oluşturuyor. 'Yargı reformu, Çözüm Süreci, dış politika, seçim barajı gibi konuları nasıl bir sıralama içerisinde konuşalım, bu konular konu başlığı olsun mu görüşmemizde' diye ilk heyet görüşmesinde bunlara karar vereceğiz, yöntem budur."

"Son nokta yazılıncaya kadar, anlaşılmamış demektir"

Gazetecilerin, "Hükümetin kurulma oranı yüzde 50'ye 50 mi?" sorusuna karşılık Bakan Çelik, "Her zaman öyledir. Koalisyon, hükümet ortaklığında her zaman için son nokta yazılıncaya kadar, hiçbir şeyde anlaşılmamış demektir. Her şeyde anlaşılıncaya kadar, hiçbir şeyde anlaşılmamış demektir. Kurulduğu güne kadar da her şey masadadır" ifadesini kullandı.

"İstikşafi görüşmeler kapsamında, genel başkanlar da görüşecek mi?"  şeklindeki soruya da Çelik, "İhtiyaç duyulursa, görüşülür. Ama genel yöntem şuydu; bu görüşmeler bitsin ve kendilerine sunum yapılsın. Ama tabii ki arada bilgi verilecektir, kendilerinin, 'şu konuyu da görüşün' diyecekleri konular olacaktır. Eğer ihtiyaç duyar, bir araya gelmek isterlerse hem Sayın Kılıçdaroğlu hem diğer sayın genel başkanlarla, Sayın Başbakanımız, 'buna gayet olumlu baktığını, mümkün olabileceğini' söyledi" karşılığını verdi.

"Akşam ayrıntılı bilgi vereceğim"

"Görüşmeye ilişkin, Sayın Başbakana bilgi verdiniz mi?" sorularına Bakan Çelik, kısa bir bilgi verdiğini, akşam yüz yüze ayrıntılı bilgi vereceğini kaydetti.

"Suruç'ta yaşanan olayın koalisyon görüşmelerini etkileyip etkilemeyeceğinin" sorulması üzerine Bakan Çelik, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu, Türkiye'ye topyekun bir saldırıdır. Türkiye'nin vatandaşlarının güvenliğini tehdit eden, içimizi yakan... Bu kadar gencimizi kaybettik, hepsine tekrar rahmet diliyorum. Bunlar hepimizin ortak tavır alması gereken konulardır. Türkiye'nin milli güvenliğiyle, vatandaşlarımızın hayat hakkıyla ilgilidir. Hep beraber lanetledik. Bunlar, ortak tavır alınması gereken konular, buralarda bir ihtilaf olmaz."

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir