• DOLAR 32.447
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2443.575
  • ...
HABER MRK - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Sektörel Güven Endekslerinin 2011 Kasım ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye`de hanehalkı tüketim harcamalarının yüzde 23,9`u İstanbul`da yapılırken, bu oran Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi`nde yüzde 2 oldu.

Elde edilen verilere göre, toplam tüketim harcamasının yüzde 23,9`u İstanbul`da oturan hanehalkları tarafından yapılırken, Ege Bölgesi yüzde 14,4`lük oranla ikinci sırada yer almakta, bunu yüzde 11,7 oranı ile Akdeniz Bölgesi izlemektedir. Harcamaların sadece yüzde 2`si Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi`ne aittir.

Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de harcamalardan en az pay alan Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi, harcamaların büyük bölümünü gıda ve alkolsüz içeceklere ayırıyor. Bir diğer ifadeyle gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına en fazla payı yüzde 30,3 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi ayırıyor.

Aynı bölgede harcamalardaki en düşük payı ise yüzde 1,2 ile eğitim hizmetleri alıyor.

İstanbul Bölgesi`nde ise harcama grupları içerisinde en yüksek payı yüzde 33,4 ile konut ve kira harcamaları alırken, gıda ve alkolsüz içecekler grubu yüzde 17,9 oranıyla ikinci sırada yer almaktadır.

Orta Anadolu Bölgesi ulaştırma harcamalarına en yüksek payı ayırırken, Ortadoğu Anadolu Bölgesi en düşük payı ayırmaktadır. Güney Doğu Anadolu Bölgesi eğlence ve kültür ile lokanta ve otel harcamalarına, Kuzeydoğu Anadolu bölgesi haberleşmeye, Batı Marmara ise eğitim hizmetlerine en düşük payı ayıran bölgeler olmuştur.

ilkha