• DOLAR 32.483
  • EURO 34.843
  • ALTIN 2448.185
  • ...
`Özerk bölge istiyoruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Milli Tel Abyad Buluşması üyeleri Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesindeki toplantıda bir araya geldi. [Fotoğraf: Yılmaz Bilgen]

Şanlıurfa`nın Akçakale ilçesinde toplanan ve aralarında Türkmen, Arap ve Kürtlerin de olduğu 150 kişilik Tel Abyadlı grup ‘Lika Tel Abyad el Vatani` ( Milli Tel Abyad Buluşması) isimli yeni bir yapı oluşturduklarını ve Tel Abyad özgür oluncaya dek faaliyetlerine devam edeceklerini açıkladı. Temel misyonlarını ‘PYD-YPG işgaline karşı tavır almak olarak açıklayan grubun sözcüsü Enver Hıdır Aljazeera Türk`e konuştu.

Tel Abyadlı bir avukat olan Enver Hıdır "Bölgede yaşanan her yeni gelişme sonrası yüzbinlerce Suriyelinin göç yollarına düşmesinin önüne geçilmesi için acil önlemler alınmasını ve bölge istikrara kavuşana kadar Türkmen, Kürt ve Arap sivillerin yaşayabileceği güvenli-özerk bölgeler ilan edilmesini istiyoruz" dedi.

"Devrime kadar direniş sürecek"

Tel Abyadlı, mühendis, öğretmen, gençlik, doktor, avukat dernekleri yanında askeri temsilciler, aşiret önderleri ve Tel Abyad Meclisi üyelerinin katıldığı ‘Lika Tel Abyad el Vatani` toplantısına 150 temsilci katıldı. Toplantı sonrası açıklanan ortak bildiride, Esed, IŞİD ve YPG`nin olmadığı bir Tel Abyad`a ulaşıncaya kadar direnişin devam edeceği duyuruldu.

Enver Hıdır toplantının amacı ve sonrasında alınan kararlara dair şunları söyledi:

“Esed`e karşı başlayan direnişte Tel Abyad halkı tereddütsüz özgürlüğün yanında saf tuttu. IŞİD gelinceye kadar muhalif güçler tarafından kontrol edilen ilçe, sınırda olmasından dolayı güvenli bir sığınak özelliği taşıyordu. İç bölgelerden kaçan birçok mülteci ilçemize sığındı. Ancak IŞİD`in gelmesi her şeyi alt üst etti. Sonrasında benzer bir işgal YPG tarafından gerçekleştirildi ve IŞİD`in yol açtığı göç dalgasından daha büyüğü ve daha tehlikelisi şu an devam ediyor. YPG etnik bir devlet kurduğunu ve bölgede, Türkmen ve Araplara yer olmadığını savunuyor. Sadece Tel Abyad çevresinde 12 köy şu an tamamen boşaltıldı. Bağımsız kuruluşlar gidip buralarda son durumu kendi gözleri ile görmelidir. Abdi Köy, Silib, Süluk, Fiyventa, Harub, Tel Hamam Türkmen, El İseylim, Molla Barho bu köylerden bazıları. Biz köyünü terketmek zorunda kalan insanlarla sürekli irtibat halindeyiz. Onlara söylenen söz ‘Burası artık Kürdistan toprağı ve sizi burada istemiyoruz` şeklinde.”


Grubun sözcüsü Enver Hıdır soruları yanıtladı.

"100 binden fazla insan köylerini terketti"

Savaş öncesi dönemde Tel Abyad merkez nüfusunun 25 bin, çevre köylerle birlikte 340 bin olduğunu ifade eden ‘Milli Tel Abyad Buluşması` insiyatifi sözcüsü Enver Hıdır şu an YPG baskısından dolayı köylerini terkeden insan sayısının 100 bini geçtiğini savundu. PYD Kobani Eş Başkanı Enver Salih`in "Tel Abyad`ın nüfusunun % 40`ını kürtler oluşturuyor" şeklindeki açıklamasının da gerçeği yansıtmadığını belirten Enver Hıdır sözlerini şöyle sürdürdü.

"Tel Abyad, nüfusunu % 85 oranında Arapların oluşturduğu bir ilçedir. %10 Kürt ve % 5 Türkmen bu ileçede yaşamakta idi. Şu an bu dengeyi değiştirmek için yoğun çaba sarf ediliyor. Açıkladıkları rakam şu anki gerçek durumdan ziyade gelecekte yapmak istediklerini ortaya koymakta ve PYD`nin gerçek niyetini bize göstermektedir. Ancak biz haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Perişan edilen yüzbinler mutlaka topraklarına yeniden kavuşacak. Bu yönde tüm uluslarası kuruluşlarla irtibatımız devam ediyor. Vatanları için savaşacak gençlerimiz henüz bitmedi. Biz Milli  Tel Abyad Buluşması olarak 'Özgür Tel Abyad' sloganı ile yola çıktık. Askeri açıdan da içeride yakın zamanda direniş gruplarının oluşumu ve savaşması için tüm desteği vereceğimizi açıkladık."

PYD ve IŞİD`in birer terör örgütü olarak tanımlandığı karar bildirisinde, Kürt, Türkmen ve Arapların bundan önce olduğu gibi aynı topraklar ve aynı bayrak altında kardeşçe yaşamaya devam edeceği vurgusu yapıldı. 3 Kürt üyenin de katıldığı toplantıda YPG milislerinin yol açtığı insan hakları ihlâlleri kınandı. Sonuç bildirisinde ayrıca tüm terör faaliyetlerinin kaynağının Esed rejimi olduğu da belirtildi.

Kaynak: Al Jazeera

Bu haberler de ilginizi çekebilir