• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
`Bu silahsızlanma öyle veya böyle gerçekleşecek`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında HDP ile yapılan görüşmenin ardından AK Parti Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu burada, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açıkladığı 3 ilke etrafında çok geniş analizler yapıldığını belirterek, barış, demokrasi, adalet ilkeleri etrafında kanaatlerini samimi şekilde kendilerine aktardıklarını söyledi.

Davutoğlu, görüşmede şunları ifade ettiklerini bildirdi:

"Barış esas ise meşru güçler dışında hiç kimse silahlı bir unsur olarak, barışı tehdit edici bir unsur olarak ülke topraklarında barınamaz. Dolayısıyla gelin HDP olarak silahlı gruplara karşı, her türlü şiddete karşı, silahlanmaya karşı bir tavır sergileyin. Bu hem Türkiye siyaseti için faydalı olacaktır hem HDP'nin Türkiyelileşme düşüncesi ve barış prensibinin de içini dolduracaktır ama bir taraftan barış söylemini dile getirip, diğer taraftan askeri baraj, askeri yol gibi yeni kavramlar üreterek birilerinin yaptığı terörü, şiddeti meşrulaştırmak, size de bize de ülkeye de fayda getirmez."

"HDP'nin 80 milletvekili ile TBMM çatısı altına girmiş olması, Türkiye için de HDP için de bir şans olarak görülebilir" diyen Davutoğlu, bu şansı doğru kullanmak gerektiğini, doğru kullanmak demenin "demokrasiyle şiddet arasına açık bir tavır koymak" demek olduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Biz burada müzakere ederken, konuşurken, demokratik siyaset içinde, karşılıklı nezaket içinde konuşurken, silahlı grupların Türkiye'nin değişik şehirlerinde, dağlarında varlığı bir çelişki teşkil eder" dedi.

"İlkesel tutumumuzu anlatma imkanı bulduk"

Başbakan Davutoğlu görüşmede, bütün silahlı unsurların Türkiye dışına çıkması konusunda daha önce Çözüm Süreci bağlamında verilen taahhütlerin en kısa sürede yerine getirilmesi gerektiğini ve bu çerçevede Türkiye'de barış, demokrasi ve adalet ilkeleri etrafında çok daha olumlu atmosferin oluşacağını söylediklerini bildirdi.

Kamu düzeninin tartışma konusu yapılmaması gerektiğini ve yaptırmayacaklarını aktardıklarını belirten Davutoğlu, "Türkiye'de seçim kamu düzeni sayesinde olmuştur. Türkiye'de demokrasi korunacaksa kamu düzeni olacak. Demokrasi korunacaksa kamu düzenini koruma konusunda bütün siyasi partilerin aynı hassasiyeti göstermesi lazım. Bunları açık yüreklilikle konuşma imkanı bulduk" dedi.

"Bu ifade doğru, iyi bir ifadedir"

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, “Demirtaş, dün yaptığı açıklamada ‘PKK silah bırakmalıdır` ifadesini kullandı. Bu açıklamayı nasıl değerlendirdiniz? şeklindeki soru üzerine, şunları söyledi:

"Olağanüstü halin kaldırılmasından, TRT Kurdi, üniversitelerde Kürtçe araştırma enstitülerinden Kürtçe propagandaya kadar çok geniş demokratikleşme süreci hayata geçirildi. Bu gerçeklik üzerinde bugün HDP, bir güçlü grup olarak 80 milletvekiliyle TBMM`de bulunuyor. Ekonomi bağlamında Yüksekova Havalimanı`ndan yollara, geniş bir büyük bir kalkınma hamlesi gerçekleştirildi. Bütün bu argümanlar birer birer yok olmuşken hala silahlı grup bulundurmanın mantığı ve anlamı nedir? Bu soruyu biz HDP`lilere soruyoruz ve HDP`ye oy verenlere de soruyoruz. Onlara da rica ediyoruz, lütfen oy verdiğiniz HDP`ye bu soruyu daha çok sorun, eminim HDP`li yetkililer de bir iç muhasebe yapmak durumunda kalacaklar."

Demirtaş`ın açıklamalarıyla ilgili "Bu ifade doğru, iyi bir ifadedir" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Eğer bu talep gündeme getirilmemiş olsaydı bu ifade gelmezdi. Yani silahların bırakılması ifadesi. Bu soruyu daha çok sormalı. HDP`ye destek veren aydınların, 200 imzalı aydının bu soruyu şimdi gündeme getirmesi lazım. Açık ve net tutum almanın vaktidir. Kendisine çok dostane bir şekilde ifade ettim, demokratik bir seçim kazandınız, güzel. Peki bunu kutlarken, kalaşnikoflarla şehirleri böyle silah seslerinin içine almanın anlamı nedir? Bunu sormalı. İstanbul`da ve Ankara`da oy veren vatandaşlarımız da sormalı, Diyarbakır`daki vatandaşımız da. Kamu düzeni itibarıyla kendilerine ifade ettim, gereken tedbirleri almaya kararlıyız."

"Bu silahsızlanma Türkiye`de öyle böyle gerçekleşecek. Birlikte bunu gerçekleştirelim. Siz çağrıda bulunun ve Türkiye`de bütün silahlar teslim edilsin" ifadesini kullanan Davutoğlu, görüşmede Demirtaş`ın "Demokrasi arttıkça, silahların azalmasının minimuma, sonra da sıfıra inmesi lazım" dediğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok güzel, işte bu. Duymak istediğimiz ifadeler bu ama demokrasi arttı Türkiye`de, 12 yıl içinde, silahların sayısı azaldı mı? Bu soruları samimiyetle sormanın vaktidir. Hem HDP yetkilileri kendi içlerinde muhasebe yaparken, biz başka bir partinin iç işine karışmayız, bu mesele hepimizin huzurunu ilgilendirdiği için bunları zikrediyoruz. Kimseye de tepeden dil kullanmadım. Dün CHP, MHP ile konuşurken de aynı üslupla karşılıklı saygı içinde konuştuk ama bu soru ilkesel sorudur. Ha şu ise bunu da açık bir şekilde ifade ettiler, ‘ya biz söyleriz ama onlar dinlemezler.` Birincisi söylemeye devam etmeniz lazım. Dinleyene kadar. Bizi de desteklese, şiddet yanlısı hiçbir gurupla yanyana durmayız. Kimi desteklerse desteklesin hangi gerekçeyle olursa olsun. İkincisi, eğer bir süreç yürüyecekse şimdiye kadar olduğu gibi etkili olduğunuz varsayımıyla  yürür. Etkiniz yoksa silahsızlanmaya, İmralı`da görüşmelere devam etmeniz halinde ortaya çıkacak netice nedir? Yani eğer etkiniz varsa, bu silahların bırakılması konusunda etkinizi ortaya koyun. Etkiniz yoksa sürece nasıl katkı yapacaksınız, yani hangi yolla katkı yapacaksınız?”

Dörtlü deklarasyon çağrısı

Diğer siyasi partilere de bir çağrıda bulunmak istediğini söyleyen Davutoğlu, şöyle dedi:

“HDP, bütün diğer partiler, hep beraber biz dörtlü deklarasyona 'Türkiye`de artık teröre şiddete yer yoktur' diye imza atalım. Ben, böyle bir metnin altına imza atmaya hazırım. ‘Türkiye`de demokratik mücadele içinde birbirleriyle rekabet eden partilerin liderleri olarak bizler, Türkiye`nin demokratik standardının en üst düzeye çıkmasına hazır olduğumuzu ama bu çabayı sürdürürken hiçbir şekilde terör, şiddet unsuru içeren, baskı unsuru içeren hiçbir müdahaleye de müsamahakar yaklaşmayacağımızı ve ortak tavır alacağımızı bildiririz` diye bir ortak deklarasyonda bulunalım. ‘Silahlı bütün guruplar Türkiye dışına çıksın. Türkiye`de meşru halk oyuyla seçilmiş hükümetin emrinde olan meşru silahlı kuvvetler dışında hiçbir silahlı unsur olmaz` diye imzalayalım deklarasyonu."

"HDP'nin bu pozisyonun değiştiğini gördük"

Bir başka gazetecinin "Seçimlerden sonra HDP ile koalisyonu makul görmediğinizi ifade etmiştiniz. Bugünkü görüşmeden sonra fikriniz değişti mi?" şeklindeki sorusu üzerine de Davutoğlu, "Benim bu ifadem HDP'yi dışlamak için kullanılmış bir ifade değil. Başka ifadelerim de var" dedi. Davutoğlu, şunları kaydetti:

"7 Haziran'ın ertesi günü Sayın Demirtaş'ın açıklaması var 'Asla AK Parti'nin içinde olduğu bir hükümete içeriden veya dışarıdan destek vermeyeceğiz' ifadesi var. Bir aylık süreçte HDP'nin bu pozisyonunun değiştiğini gördük. Bugünkü görüşmede de AK Parti ile her şeyi görüşmeye hazırız yaklaşımı içinde oldu" dedi.

Hiçbir partiyi hiçbir zaman dışlamadıklarını, ona oy veren vatandaşlarla da görüşmemeyi saygısızlık, nezaketsizlik olarak değerlendireceğini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Görüşürüz fakat bugün de böyle bir koalisyon ortaklığı anlamında bir çerçeve oluşmuş değil bakış açılarımızdaki farklar, bu ifadelerin getirdiği birikim dolayısıyla ama görüşmeye de devam ederiz çünkü kuracağımız hükümetin hangi partiyle olursa olsun Türkiye'nin bütününün kanaatlerini yansıtan bir protokol ve muhtevaya sahip olması Türkiye için bir kazançtır. Diyelim ki CHP, MHP ile görüşmeler sürdürülüyor, HDP'nin ne dediğini, yaklaşımını bilmek önemlidir. Bu çerçevede her hangi bir mekanizma CHP ile oluşturduğumuz gibi bir şey yok ama arkadaşlarımızın temas halinde olmasında fayda görüldü, gerektiğinde tekrar temas edilebileceği konusunda da mutabık kalındı."

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir