• DOLAR 35.518
  • EURO 36.629
  • ALTIN 3054.71
  • ...
Davutoğlu`nun ilk durağı CHP
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu haftaya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek başlıyor. CHP Genel Merkezi`ndeki görüşme saat 14.00`te. Davutoğlu`nun tercihi genel başkanlarla baş başa görüşme. Ancak bu ilk turda Davutoğlu`nun yanında bazı parti kurmayları da olacak.

CHP de Davutoğlu`nu AK Parti heyeti ile eşit sayıda bir CHP heyeti ile karşılayacak. Davutoğlu CHP ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyecek. 

AK Parti`nin pozisyonu

AK Parti 7 Haziran seçimlerinden sonra tavrını önce koalisyon, zorunlu olursa erken seçim olarak belirledi. Koalisyon görüşmelerine başlayana kadar da süreci diğer partilerin programları, seçim vaatleri ve geçmiş dönem koalisyon protokolleri üzerinde çalışarak geçirdi. Bu amaçla AK Parti`de CHP ile görüşmeler konusunda bir alt komisyon da kuruldu.

AK Parti bu süreçte ortaya tek şart koydu: Cumhurbaşkanı Erdoğan`ı tartışmaya açmamak. Tüm muhalefet partileri Erdoğan`ın anayasal sınırlar içerisine çekilmesini istiyor. Cumhurbaşkanlığı Sarayı`ndan ayrılarak tekrar Çankaya Köşkü`ne dönmesi isteniyor. Hatta bunu koalisyon şartları arasında sayıyor.  Ancak Davutoğlu bu konuda kesin çizgi çizdi:

“Her konuyu tartışmaya açığız ama cumhurbaşkanlığı makamını konuşturmayız, tartıştırmayız. Hiç kimse cumhurbaşkanlığı için “Fanus`a girecek” gibi bir ifade kullanamaz. Cumhurbaşkanlığı makamını tartışma konusu yapmaktan vazgeçin, size de millete de faydası yok.”

CHP`nin pozisyonu

CHP ise seçimden sonra önce ilk olarak AK Partisiz bir koalisyonu dillendirdi. AK Parti dışındaki partilerin oluşturduğu “yüzde 60`lık blok” ile hükümet kurulabileceğini vurguladı. Ancak daha sonra özellikle MHP`nin olumsuz yaklaşımı nedeniyle, AK Parti`ye kapı aralandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin AK Parti ile kurulabilecek olası bir koalisyona bakışını 25 Haziran günü Cumhuriyet Gazetesi`ne anlattı.

Partisinin daha önce açıkladığı 14 ilkeyi gözeterek masaya oturacağını söyleyen Kılıçdaroğlu`nun verdiği, “Rövanşist olmayacağız” mesajı, iki parti arasında diyalog kanallarının diğer partilere göre çok daha açık olduğu yönünde algılandı. Kılıçdaroğlu koalisyon kurulması durumunda MİT tırları ya da 17-25 Aralık dosyalarının Meclis`e gelmesinin zaman alabileceğini söyledi.

“Bu normal akışı içinde parlamentoya gelmeli ve gerçekten hukuk kuralları içinde gelmeli. Yeni deliller, suç unsurları çıkmalı ki sağlıklı bir şekilde, önyargısız oturulup görüşülebilsin, tartışılabilsin. Öbür türlü vatandaşın aklında şu olmasın; 'bunlar geldiler, intikam hırsıyla hareket ediyorlar, bir rövanş gibi...' Toplumda böyle bir beklenti de var ama bu CHP`ye yakışmaz. 'Meclis çoğunluğumuz var, intikam hırsıyla gidelim, üstüne yürüyelim. Biz bunu hallederiz' demek Kenan Evren`in yargılanmasına benziyor.”

CHP lideri aynı röportajda, “Partinizin olmazsa olmazı nedir?” sorusuna ise, “Şundan herkesin emin olmasını isterim, DYP-SHP koalisyonundaki gibi iktidarın yedek lastiği ya da koltuk değneği bir CHP`yi asla ve asla kabul etmeyiz” yanıtını verdi.

Geçtiğimiz günlerde de Milliyet gazetesine konuşan Kılıçdaroğlu, koalisyonun 4 yıl için kurulmasını istediğini ve kendisinin de kurulacak hükümette yer almayı düşünmediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu`nu Beştepe`de toplayalım dedi. Gider misiniz?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Başbakan ben olursam gitmem. Başbakan yardımcısı niye olayım? Belki olmam. CHP ortaklık kurdu diye illa başbakan yardımcısı olacağım diye bir düşüncem yok. Eğer, siz hukukun üstünlüğüne inanıyorsanız, kaçak bir binada Bakanlar Kurulu`nu toplayamazsınız."

Kılıçdaroğlu bu röportajda Cumhurbaşkanı`nın kendi anayasal sınırlarına çekilmesini istediklerini de tekrarladı.

Çekinceler

Kılıçdaroğlu`nun, “Rövanşist olmayacağız” mesajını Başbakan Davutoğlu, “Kılıçdaroğlu`nun ifadelerini son derece olumlu buluyorum” sözleriyle değerlendirdi. İki parti arasındaki bu karşılıklı açıklamalar seçim sürecinden sonra gelen ilk “ılımlı” değerlendirmeler olarak algılandı.

Ancak yine de AKP deise CHP ile ilgili iki temel çekince dile getiriliyor. Birincisi, CHP`nin içindeki farklı görüşlerden kaynaklanan “Koalisyonu hangi CHP ile kuracağız?” sorusu, ikincisi ise AK Parti seçmenindeki, “Türkiye`de yaşanan birçok sıkıntının kaynağı CHP” algısı.

Benzer çekinceler CHP`de de var. Her iki partinin tabanı birbirine tamamen zıt. CHP tabanında partinin koalisyonda yer alıp AK Parti`yi frenlemesi gerektiğini düşünenler kadar, CHP`nin kesinlikle muhalefette kalması gerektiğini savunanlar da var. CHP ayrıca AK Parti ile aralarındaki en temel sorunun “güvensizlik” olduğunu dile getiriyor.

Al Jazeera

Bu haberler de ilginizi çekebilir