Yükselen et fiyatlarından halk şikâyetçi, kasaplar rahatsız
Yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle et almak için kasaplara akın eden Diyarbakır halkı, etin yüksek fiyatlarına tepki gösterirken, kasaplar da bu durumdan rahatsız olduğunu dile getirdiler.
Yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle dikkatler kasaplara yöneldi. Diyarbakır halkı yüksek fiyattan dolayı et alamamaktan şikâyetçi olurken, kasaplar da eti pahalı satmaktan rahatsızlık duyduklarını dile getirdiler.
“Et bir zam da bayramda yer”
Batıda kıymanın 40 TL olduğuna dikkat çeken Kasap Nurettin Karadaban, “Etin fiyatı bölgemizde 28 TL ancak yine de batıdaki esnaf kazanıyor. Biz hakkımızı alamıyoruz. Eğer dışarıdan et gelirse, fiyatlar normale döner. Kaç defa dışarıdan et gelmesi gündeme geldi, konuşuldu. Ancak biz bir şey görmedik.” diyerek tepki gösterdi.
Et fiyatlarının bayrama etki edeceğini söyleyen kasap Karadaban,” Ete bir zam da bayram vuracak. İnsanlar daha az et tüketmeyi tercih ediyor. Bu durum hem halkı etkiliyor ,hem de kasapları .” şeklinde konuştu.
“Et fiyatları aldı başını gidiyor”
Et fiyatlarının yükselmesinden yakınan Kemal İnce, etin birkaç yıl içinde zam üstüne zam yiyerek insanları korkuttuğunu belirtti.
Etin 2 yıl önceki fiyatlara göre çok yükseldiğine vurgu yapan İnce, “Et aldı başını gidiyor. 2 yıl önce etin fiyatı 15 TL iken şuan 35 TL’yi buldu. Halk bu duruma tepki gösteriyor. Halk et yiyemez duruma geldi. Etin en ucuzu kemikli 25 TL iken, kemiksiz 35 TL olmuştur.” dedi.
“Kasapların yüzde 50’si kapatabilir”
Etin kontrolsüz bir şekilde büyüdüğüne dikkat çeken Abdusselam Kılıç, bölgemizde ciddi hayvan potansiyeli olduğunu, ancak üzerinde durulmadığı için yurt dışından ithal edildiğini sözlerine ekledi..
Bölgede yetiştirilen hayvanların batıya gittiğine değinen Kılıç, “Diyarbakır ve doğu bölgesi, Türkiye’nin hayvan merkezi sayılır. Ancak yetiştirilen bütün hayvanlar batıya gidiyor. Böyle devam ederse kasapların yüzde 50’si kapatacak. Herkes bu durumdan şikâyetçidir. Devlet tam anlamıyla bu alanın üzerinde durmuyor. “ ifadelerini kullandı.
“Hayvancılığa yönelik projeler geliştirilmelidir”
Etin yüksek fiyatlarından dolayı evine et götürememekten şikâyetçi olan Vahab Temel ise, eskiden haftada bir et alabildiğini ancak ete gelen zamlardan sonra artık ayda bir et yediğini ifade etti.
Esnaflık yapan Hacı Ahmet ise bölgenin hayvancılık ve tarımsal alanda önemli bir potansiyeli olduğunun altını çizerek, doğuda hayvancılığın geliştirilmesine yönelik projeler yapılması gerektiğini vurguladı.
Evine bayramdan bayrama et götürdüğünü belirten Şeyhmus Yiğit ise, et fiyatlarının artmasına devletin yanlış politikalarının neden olduğunu ileri sürdü . (M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat – İLKHA)