• DOLAR 34.257
  • EURO 37.652
  • ALTIN 2878.25
  • ...
Ağrılı yaylacılar elektrik ve su sorunlarını giderilmesini bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eleşkirt ilçesine bağlı Kavak Yaylasında su ve elektriğin olmayışı insanları mağdur ediyor. Yaklaşık 4 bin hayvanın otlandığı yaylada özellikle suyun olmayışı büyük soruna yol açıyor. Yayla sakinleri, su ve elektrik sorunlarının giderilmesini bekliyorlar.

Suyun olmayışı kendilerini sıkıntıya düşürdüğünü belirten Yıldız Yakut, “Elbiselerimizi, başımızı yıkamak için suya ihtiyaç var. Su olmayınca bu noktada sıkıntılarımız oluşuyor. Çocuklarımız küçük, yani yayladayız, su olmadan olmaz. Özellikle bu Ramazan ayında suyun olmayışı anlatılamayacak problemlere yol açıyor.“ dedi.

Yaylaya yaklaşık bir kilometre uzaklıkta gür bir su kaynağının olduğuna dikkat çeken Hayrettin Yakut ise bu kaynağın kullanılması ile birlikte birçok köyün de su sorununun giderilebileceğini belirtti.

Bunun için fazla bir uğraşın gerekmediğini ifade eden Yakut, "Şimdi yakınımızda gür bir su kaynağı var. Buna el atılırsa bizim problemimiz bitecektir. Eğer onun için bir depo yapılırsa birçok köye yetecek miktarda bir kaynaktır. Karlar eridiği gibi gelip buraya yerleşiyoruz. Yaklaşık 8 ayımız burada geçmekte. Su olmadığı için bu zaman dilimi çok sıkıntılı geçiyor. Özellikle Ramazan ayı olması hasebi ile tarifi yapılamayacak bir mağduriyet yaşıyoruz. Şuanda cılız kaynaklar var burada onlarla ihtiyaçlarımızı gidermeye çalışıyoruz. Oralarda da bayanlarımız saatlerce beklemek zorunda kalıyor." şeklinde konuştu.

Su sorununa değinenlerden Müjde Işık da, hayvanlarını çoğunu zaman zaman telef olmaktan son anda kurtardıklarını ifade etti.

Işık, hayvanlarının susuzluk sıkıntısından görme yetileri kaybetmek üzere olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Nisan ayı sonu ile mayıs ayı başında yaylaya geliyoruz. Neredeyse 8 ayımız burada geçiyor. Su sıkıntısından dolayı hayvanlarımız gözleri neredeyse kör olmuş durumda. Yemek yediğimiz kaplarımızı yıkayamıyoruz. Bazı ailelerimiz bir ay içerisinde sadece bir defa banyo yapabiliyor. Giysilerimizin durumunu söylemeye gerek bile yok."

Yaşadıkları elektrik sıkıntısına dikkat çeken Faik Yıldız ise, "Elektriğimizin olmayışı bize büyük sıkıntı yaşatıyor. Elektrik olmayışından dolayı hiçbir elektronik cihaz kullanamıyoruz. Varsa etlerimizi, muhafaza edemiyoruz. Mum ışığında yaşayarak ihtiyaçlarımızı gidermeye çalışıyoruz. 150 hane var bu yaylada, akşam olduğunda etraftaki köylerin elektrikleri ışık verirken bizler karanlıkta kalıyoruz." ifadelerini kullandı.

Burası için sıkıntıların giderilmesi halinde ciddi bir ekonomik gelirin sağlanabileceği bir yaylanın olduğunu vurgulayan Emirşah Yakut da, "Bu yayla 150 haneden oluşmaktadır. Ekonomimiz burada yapacaklarımıza bağlıdır. Bu yaylada en az 4 bin baş hayvan mevcut. Bizim de geçim kaynağımız burasıdır. Yetkililer de yaptığımız bu işten sürekli bahsetmektedirler. Bir kilometre ötede birçok köye yetecek kaynak suyu mevcut. Buna rağmen susuzluk yaşamamız neredeyse hayvanlarımızı telef edecek. Buranın su sorunu olduğu için vatandaş gelip de burada hayvancılık yapmıyor. Çünkü bu durum vatandaşa zarardır. Elektrik ve su sorunu giderildiği taktirde ciddi bir ekonomik gelir elde edilir buradan." diye konuştu.   (Ömer Adıgüzel - İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir