• DOLAR 34.262
  • EURO 37.603
  • ALTIN 2874.309
  • ...
Kurtulmuş: `Koalisyonda pazarlığa yer vermeyeceğiz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın 63. Hükümeti kurma görevini Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu`na vermesiyle koalisyon arayışı resmen başlamış oldu.

Bursa`da basın mensuplarıyla bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, koalisyon hükümetini kurma sürecinde hiçbir partiyle hiçbir şekilde bir pazarlığa girmeyeceklerini duyurdu.

Hükümet olarak kırmızı çizgilerinin olmadığını yineleyen Kurtulmuş, sorumluluk bilinciyle hareket edeceklerini belirtti.

Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Bir pazarlık konusuyla koalisyon yapma fikrinde değiliz. Bizim esas meselemiz ve sağlıklı bir koalisyonun ortaya çıkacağı ortam hangi partiyle eğer hükümet protokolü kurma noktasında ortak alanlarımız çoksa o partiyle bir hükümet kurulacaktır. Mühim olan hangi bakanlığın pazarlığının yapıldığı değil, Türkiye`nin hangi istikamete gideceğine karar vermektir. Hükümet protokolü de bu demektir. Her hükümet protokolü partilerin millete vermiş olduğu sözler doğrultusunda vermiş oldukları yeni bir ahitnamedir. Ve bu ahitname il millet adına Türkiye`yi götürmek istedikleri istikametleri de hükümetler kurarlar. Dolayısıyla 63. Hükümet bir koalisyon hükümeti olarak tezahür edecekse ve bu hükümet bu şekilde ortaya çıkacaksa bunun en temel şartı bir araya gelen partilerin ortak hedeflerinin tespit edilmesi ve Türkiye`nin hangi istikamette götürüleceğinin açık ve seçik bir şekilde vatandaşlarımızla paylaşılmasıdır.”

Suriye`de yaşanan son gelişmeleri de değerlendiren Kurtulmuş, bölgede bir örgütler konfederasyonun kurulmaya çalışıldığını kaydetti.

“Eski oyun yeniden gündeme getiriliyor”

Türkiye`nin Suriye halkının yanında olduğu kadar Suriye`nin toprak bütünlüğünü de desteklediğini ifade eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Bakınız bölgemizde yeni bir oyun oynanıyor. Bu oyunun adı ikinci Sykes-Picot`u icra etmektir. Yani tam bir asır evvel Osmanlı cihan devletinin çözülmesiyle birlikte masanın üzerine bıraktıkları haritalarda ülkeleri cetvellerle birbirinden ayırdılar. Maalesef çizilen hiçbir sınırın sosyolojik ve tarihsel bir arka planı yoktur. Dün bu sınırları çizenler istiyorlar ki bu topraklar bir kere daha bölünsün. Bu coğrafyada eski oyun yeniden temcit pilavı gibi gündeme getiriliyor. O oyunun adı da bu bölgenin temel ahalisi olan farklı ırkların birbirine kırdırılması, etnik bir çatışmanın körüklenmesidir” (Veysi Siyah/Zeki Aras- İLKHA )

Bu haberler de ilginizi çekebilir