• DOLAR 32.499
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2442.331
  • ...
Memur-Sen Kadın Komisyonundan `Suriye ve kadın` raporu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Kadın Komisyonu uluslararası örgütler ve Suriye insan hakları dernekleri ile birlikte yapmış oldukları ‘Suriye ve kadın` konulu araştırma sonuçlarını düzenlediği basın açıklamasıyla kamuoyu ile paylaştı.

‘Suriye ve kadın` konulu yapılan araştırma sonucunda Suriye`de rejimin baskı ve vahşetinden en çok etkilenenlerinin başında kadınlar ve çocuklar geldiği belirtildi.

Özel bir düğün salonunda yapılan ‘Suriye ve kadın konulu` rapor açıklamasını Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Habibe Öçal okudu.

9 bin 200 kadın ve 13 bin 312 çocuk katledildi

2011`den bugüne kadar haksız uygulamalara ve soykırımlara karşı direnen 9 bin 200 kadının katledildiğini tespit ettiklerini belirten Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Habibe Öçal, ayrıca 13 bin 312 çocuğunda yaşanan iç savaştan hayatını kaybettiğini söyledi.

İç savaşta hayatını kaybedenlerin sayısı 264 binden fazla

Her 7 Suriyeliden birinin sınır dışına çıkmak zorunda kaldığını belirten Öçal, Bunların yarısını sadece çocuklar oluşturmaktadır diyerek, “Ulaştığımız rakamlara göre en az 3,5 milyon Suriyeli sınırları aşarak, komşu ülkelerdeki mülteci kamplarına yerleşmiştir. Saldırıların yoğunlaştığı köylerden bir başka köye göç eden Suriyeli sayısı ise 4 milyonu aşarken, iç savaşta hayatını kaybedenlerin sayısı 264 binden fazla olduğu belirlenmiştir.” dedi.

Evini terk etmek zorunda kalan kadın sayısı 2 milyondan fazla

Suriye`de faili meçhul ve kaçırma olaylarının aralıksız sürdüğünü vurgulayan Öçal, “Haksız ve hukuksuz bir şekilde acımasız Baas Rejimi tarafından 12 bin kadın cezaevlerinde tutuklu bulunmaktadır. Cezaevlerinde kötü muamele, işkence ve tecavüz sonucunda hayatını kaybeden kadın sayısı 400` ü aşmıştır. Evini terk etmek zorunda kalan kadın sayısı ise 2 milyondan fazladır. Savaş nedeniyle 154 bin kişi sakat kalmıştır. Ağır saldırılar sonucunda yaralanan ve sakat kalan kadın sayısı 50 bini geçmektedir.” ifadelerini kullandı.

Milyonlarca çocuk yetim ve öksüz bırakıldı

Hala iç  savaşın devam ettiği Suriye`de rejim güçleri ve farklı silahlı gruplar tarafından Suriyeli kadınlara karşı sistematik bir şiddet uygulandığını sözlerine ekleyen Öçal, “Dünyanın görmezden geldiği, sırtını döndüğü, kulaklarını tıkadığı bu vahşette milyonlarca çocuk yetim ve öksüz bırakılmış, yüz binlerce kadın ise ya öldürülmüş ya da yüz kızartıcı işkencelere maruz kalmıştır.”şeklinde konuştu.

İç savaş kadın, erkek, çocuk, yaşlı ayırmadan tüm vahşetiyle devam ediyor

Suriye`de devam eden iç savaşın kadın, erkek, çocuk, yaşlı ayırmadan tüm vahşetiyle katlanarak büyüdüğüne dikkat çeken Öçal, Tutuklanan, tecavüz veya cinsel istismara uğrayan kadınların içinde bulundukları toplumda zayıf ve güçsüzlükleriyle yalnız kaldığını ve hayata karşı tek başına mücadele etmek zorunda bırakıldıklarını söyledi. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir