• DOLAR 35.454
  • EURO 36.373
  • ALTIN 3057.4
  • ...
Ameliyatsız 5 saniyede anjiyo
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Halk arasında “ameliyatsız anjiyo” ya da “5 saniyede anjiyo” olarak tanınan Koroner BT Teknolojisi, kasık atar damarlarına bir girişim yapmadan ve damar yolu ile koroner damarlara kadar uzanan bir kateter kullanılmadan uygulanan “sorunsuz, ağrısız” bir yöntem olarak biliniyor.

Koroner BT teknolojisinin avantajlarına anlatan Uz. Dr. Erkan Avcı, “En önemli avantajı son derece güvenli olması ve kısa sürede tamamlanmasıdır. Riski ise yok denecek kadar az. Kalp damarlarını görüntülemede kullanılan radyokontrast maddeye hastanın alerjisi yoksa ‘sıfır risk` taşıdığı bile ifade edilebilir.” dedi.

Kalp hastalıkları yaş ile birlikte daha farklı şekillerde kendisini göstermektedir

Kalp ve damar hastalıklarının dünya çapında yarattığı tehlike ve Koroner BT teknolojisinin bu tehlikeye getirdiği çözümler hakkında bilgiler veren Uz. Dr. Erkan Avcı, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp ve damar hastalıklarından ölüm ve ölüme yol açan hastalıklar ilk sıralarda yer almaktadır. Sonradan oluşan kalp hastalıklarının en sık nedenlerinden birisi, kalbi besleyen kan damarlarının damar sertliği gelişmesi nedeniyle tıkanmasıdır. Kalp damarlarının tıkanması ya da ciddi oranda daralması sonucu kalp kasına yeterli kan gidememekte, kalp kası oksijensiz kalmakta ve kalp krizi oluşmaktadır. Kalp damar hastalıklarından ölen hastaların üçte biri hiçbir işaret olmadan, ilk belirtisi olan kalp krizi ile kaybedilmektedir. Hareketsiz ve stresli hayat tarzı, beslenme alışkanlıklarında değişiklikler son yıllarda koroner arter hastalıklarının görülme oranını daha da artırmıştır. Kalp hastalıkları yaş ile birlikte daha farklı şekillerde kendisini göstermektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Sorunsuz, ağrısız ve ucuz

Kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin ülkemizde de birinci sırada yer aldığına dikkat çekerek açıklamalarına devam eden Avcı, “Kalp damar hastalıklarında korunma ve erken teşhis büyük önem taşıyor. Bu alanda teknoloji de büyük bir hızla gelişiyor. Compüterize Tomografi (CT) kullanılarak yapılan koroner anjiyografi bunlardan biri. Tıp, teknoloji dünyasındaki hızlı gelişmelerden yararlanan alanlardan biridir. Tanı ve tedavi teknolojilerinde ulaşılan gelişmenin boyutları baş döndürücü bir boyuta ulaşıyor. Daha ucuz, riski az, uygulaması ve hastalar tarafından kabul edilmesi daha kolay teknolojilerden en çok da kardiyoloji bilimi istifade ediyor. Kalp damar hastalıklarının tanı ve tedavisinde her yıl yeni ve yararlı teknolojiler devreye giriyor. Compüterize Tomografi (CT) kullanılarak yapılan koroner anjiyografi bunlardan biri. Belki de en önemlisi en etkilisi. Kasık atardamarlarına bir girişim yapmadan ve damar yolu ile koroner damarlara kadar uzanan bir kateter kullanılmadan uygulanan bu ‘sorunsuz, ağrısız ve ucuz` yöntemin sonuçları oldukça güvenli gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

“Tetkik son derece güvenli ve çok kısa bir sürede tamamlanabiliyor” diyen Avcı, “Riski yok denecek kadar az. Eğer kullanılan radyokontrast maddeye alerjiniz yoksa ‘sıfır risk` taşıdığı bile söylenebilir. Laboratuvara girme ile incelemenin yapılıp bitmesi 15 dakika sürmektedir. Sıradan, sorunsuz, korkusuz ve güvenli bir inceleme. ‘Girişimsel klasik koroner anjiyografi`nin koroner arter hastalıklarının tanısında ‘altın standart` olduğundan hiç kuşku yoktur. Ancak bilimsel veriler girişimsel koroner anjiyografi uygulanan hastaların yüzde 20-25 kadarında koroner arterlerin normal bulunduğunu gösteriyor.”  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir