'Öğrenci ne istediğini bilecek'
Öğrencilerin tercih yaptıkları sırada ne istediklerini iyi bir şekilde bilmeleri gerektiğinin altını çizen Rehberlik Uzmanı Ahmet Karaman, ailelerin öğrencilere istemediği bölüm için baskı yapmaması gerektiğini söyledi.
Uzun geçen sınav maratonun ardından üniversite kazanan öğrencileri şimdi de tercih sıkıntısı bekliyor. Öğrencilerin tercih yaptıkları sırada sıkıntı yaşamamaları için Mersin Akdeniz Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde açılan rehber danışmanlık bölümü öğrencilere hizmet veriyor.
Rehberlik Uzmanı ve Tercih Danışmanı Ahmet Karaman, üniversite tercihleri hakkında öğrencileri aydınlatıcı önemli önerilerde bulundu.
“Öğrenci ne istediğini iyi bilecek”
Öğrencilerin ilk başta ne istediğini iyi bir şekilde bilmesi gerektiğinin altını çizen Karaman, “Öğrenci hangi bölüme gitmek istiyor. Hangi üniversitede okumak istiyor. Hedefleri nelerdir. Okulu bitirdikten sonra ne olmak istiyor. Bunları öğrencilerin iyi bir şekilde etüt etmesi gerekiyor. Öğrencilerimiz bu konularda fazla bilgi sahibi değiller açıkçası. Hangi üniversitenin nasıl olduğunu, neler vaat ettiği hakkında fazla bilgi sahibi değil. Biz burada bu konular hakkında öğrencilerimize bilgi vermeye, yardımcı olmaya çalışıyoruz.” dedi.
“Öğrencinin başarı sıralaması önemli”
Öğrencinin tercih yaptığı sırada puandan ziyade başarı sıralamasının önemli olduğuna dikkat çeken Karaman şunları aktardı: “Puana göre tercih yaptığı zaman öğrenci, istemediği bir üniversiteye gider, istemediği bir şehirde yaşamak zorunda kalabilir. Bunlar daha sonra öğrencilerin sınava girmesine neden olabilir. Bunun için ilk başta öğrencilerimizin istediği bölüm, nerde okumak istediği, nasıl bir üniversite bitirmek istediği önemli. Bunları düşünmeleri gerekiyor. Tercih yaparken de başarı sıralamasına göre yapmaları önemli. Puana göre tercih yaparlarsa yanlış tercih yapmaları çok yüksek. Çünkü her sene puanlar değişebiliyor. Bu şekilde tercihleri almaya devam ediyoruz”
“Veliler öğrencileri istemedikleri bölüm için zorlamamaları gerek”
Tercihleri öğrenciler ve aileleriyle birlikte yaptıklarını belirten Karaman, “Öğrenciyle öncelikle biz konuşuyoruz. Öğrenci tercihini ailesine anlatamıyorsa velilerini de çağırıyor ve fikirlerini almaya çalışıyoruz. Öğrencinin bu konuda istemediğini biz ailesine anlatmaya çalışıyoruz. Velileri, öğrencilerin istemediği bölümler hakkında bilgilendiriyoruz. Öğrenci istemediği bir bölüme mutsuz eğitim öğretim hayatına başlar. Yani aileyi ikna etmeye çalışıyoruz ki çocuk istemediği bölüme yazılmasın. Ama hâlâ aile ikna olmadı yazmak istiyorsa da bu konuda kararı biz kendilerine bırakıyoruz. Öğrenci istemediği bir bölüm hakkında ailesi tarafından zorlanmaması gerekir. Velilerin bu nokta öğrencileri özgür bırakmalarını biz istiyoruz. Kendi seçecekleri bölümde kendileri okuyacaklar. Yönlendirmeden ziyade destek ve yardımcı olmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Öğrenci tercih edeceği okulu bilmeli
Öğrencinin tercih edeceği okul hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini açıklayan Karaman, tercih edilecek okullarda dikkat edilmesi gereken özellikler hakkında şunları söyledi: “Tercih edeceği okullarda araması gereken özellikler. Bir, öğretim elemanı kalitesine bakması gerekiyor. Tercih edeceği bölümle alakalı öğretim görevli sayısı ve düzeyine dikkat etmesi gerek. Yerleşkesi eski bir üniversitemi; kampüsü, sosyal alanları, yurtları nasıl. Şehir de bulunan yurtların durumu önemli. Pansiyonundan tutun kız yurdu, erkek yurdu sayısı ne kadar. Derslikler önemli. Yani bunlara dikkat etmeleri konusunda öğrencileri uyarıyoruz.”
Öğrenciler umutsuzluğa düşmemeli
Mersin Akdeniz Anadolu İmam Hatip Lisesi olduğundan dolayı öğrencilerin genelde İlahiyat, İslami İlimler Fakültesi şeklinde bölümlere gitmek istediklerini belirten Karaman, “Tercih yaparken istedikleri üniversite ve istedikleri bölüm çok önemli. Bu sene ben tercih yapmasam seneye tercih yapamam, biterim şeklinde düşünmemeleri gerekiyor. Hayat devam ediyor. Bir sene daha bekleyebilirler. Önemli değil. Önemli olan istedikleri bölüm ve okulu okumaları. Ben hemen tercih yapmalıyım. Hemen üniversite okumalıyım şeklinde düşünmemeleri gerekiyor”
Geleceği olan meslekler tercih edilmeli
Tercih edilmesi gereken bölümlerin gelecekte iş imkânı sağlayıp sağlamadığına dikkat edilmesi gerektiğine anlatan Karaman, “Öğrenciler bize gelip diyorlar ben İngilizce, sınıf öğretmenliği ve tarih okumak istiyorum. Bende öğrenciye şuanda ki öğretmen açığını söylüyorum. Türkiye’de şu kadar öğretmen açığı var. 4 yıl sonra şu açık şu noktaya gelir. Ya da şu kadar mezun olacak. Siz bunları göze alıyor musunuz? Eğer bunu göze alıyorsanız okuyabilirsiniz. İş bulma noktasında biz onlara bilgi veriyoruz. Türkiye’de ki sayılar hakkında kendilerine bilgi veriyoruz. İş imkânları hakkında bilgi veriyoruz. Bugün için bilgi vermiyoruz. 4 yıl sonra ne olur. 4 yıl sonra bölümle ilgili nasıl bir sorun oluşur. O şekilde tercihlerini yapmaya çalışıyoruz.” dedi. (Osman Öksüz- İLKHA)