• DOLAR 34.672
  • EURO 36.714
  • ALTIN 2926.796
  • ...
Müftü Taşçı;` İtikâf sünneti teşvik edilmeli`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Peygamber Efendimizin sünneti olan ve Ramazan`ın son 10 gününde girilen İtikâf sünneti hakkında İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) açıklamalarda bulunan Kızıltepe ilçe Müftüsü Masum Taşçı, her Müslüman`ın özellikle ruhi arınma ve dünyevi kaygılarından uzak ve azade bir şekilde Rabbine münacatta bulunacağı itikaf sünnetinin   her yıl tekrarlanmasında büyük fayda  olduğunu söyledi.

“İtikâf sünnetinin teşvik edilmesi lazım”

Kadir gecesinin özellikle Ramazan ayının son 10 gününde yer almasından dolayı o geceye kavuşmak için itikâfa girildiğine dikkat çeken Müftü Taşçı, “ İtikâf, hem Kur`an-ı Kerim, hem de hadisi şerifle sabit olan sünnetlerden bir tanesidir. Peygamber Efendimiz (sav) Mekke`den Medine`ye hicretinden itibaren vefat edinceye kadar Mescidi Nebevi`de Ramazan ayının son 10 gününde niyet ederek ibadet ettiği bu şekilde bayrama ulaştığı rivayeti var. Bundan dolayı Müslümanlar arasında genellikle Ramazan ayının son 10 gününde özellikle, Kadir gecesinin son 10 günde olduğundan dolayı o geceye kavuşabilme, ihya   edebilme amacıyla Müslümanlar itikâfa girmekte.” diye konuştu.

 Taşçı, “Fıkıh mezhepleri İtikâf ibadetini şu şekilde tarif etmekte; kişinin niyet ederek Allah rızası için Mescid`de belli bir süre kalması hususudur. İtikâfta kaldığı süre zarfında Namaz kılma ve zikir ile meşgul olma, varsa kaza namazlarını kılma, vaktinin çoğunluğunu ibadetle geçirme genellikle tavsiye edilen hususlardır.” dedi

“İtikaf Rabbiyle münacatta bulunacağı haldir”

Müslümanların dünyevi kaygılarından uzak azade bir şekilde Rabbiyle münacatta bulunacağı yer olarak tarif eden Taşçı, “ İtikâf ibadetinin Ülkemizde genellikle Ramazanın son 10 gününde Müslümanlar Müftülüklerin tahsis ettiği bazı camilerde itikâfa girerler. Gün ve gecelerini orada ihya ederler bu uygulamanın aslında artarak devam etmesi lazım Teşvik edilmesi lazım tavsiye edilmesi lazım. Her Müslüman`ın özellikle ruhi arınma, uhruf safiyetini kazanma, dünyevi kaygılarından uzak azade bir şekilde orada Rabbiyle münacatta bulunacağı hal olarak düşünüldüğünden dolayı bunun özellikle her yıl tekrarlanmasında büyük faydanın mülahazatı etmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

“İtikâf ibadeti maneviyata büyük etki yapar”

İtikâf ibadetinin insanların maneviyatı üzerinde büyük etki yaptığına vurgu yapan Taşçı, “ Öyle bir ünyada yaşıyoruz ki dünyevi kaygılar,  meşgaleler bizi çok meşgul ediyor. İçinde bulunduğumuz bu sekülerleşme ortamından uzak bir şekilde, kişinin nefsiyle baş başa kalması, geçmişi muhasabe edip geleceğe yönelik müspet yönde daha güzel bir yaşantı yaşanması birde işlemiş olduğu günahların hataların affı yüce makamlara ulaşma hususunda Yüce Rabbine niyaz bulunması ehemmiyet arz ediyor. Bu da insanın maneviyatı üzerinde büyük etki yapar o manevi havadan mutlaka yararlanmak lazım.” dedi. (Mehmet Aslan-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir