• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Geleceğimiz için organik tarım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Panele, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi`nden Prof. Dr. Uygun Aksoy ve Doç. Dr. Özlem Karahan Uysal ile Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar`ın konuşmacı olarak katıldığı panelde ekolojik tarımın neden önemli olduğuna ve insan sağlığı üzerindeki etkilerine değinildi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “2013 yılı itibariyle Mersin`de 111 bin 867 hektar alanda, 79 ürün çeşidiyle, 407 çiftçi organik tarım faaliyeti yapmaktadır. Bu üretim alanı ile ilimiz ülke genelinde organik tarım alanının yüzde 20`sini oluşturarak, birinci sırada yer almaktadır. 2014 yılında 17 üreticimiz toplam 2020 kovanda organik bal üretmiştir.” dedi.

Mersin`e ekolojik pazar

Kocamaz, “Mersin`de kurulacak ‘Ekolojik Pazar` tüketicileri ve üreticileri bir araya getirerek, çevre il ve ilçelere de örnek olacak ve çevre illerden gelen üreticilere de ev sahipliği yapacaktır. Biz istiyoruz ki ekolojik tarım yapanlar çoğalsın ve ürünlerini pazarlamada zorluk çekmesin. Ekolojik ürün arayanlar kaliteli ürün bulsun ve ekolojik ürün tüketen insanlar çoğalsın. Gayemiz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak sadece pazarlar oluşturmak değil, bunların satış ağlarını da kurmak. Bunun için de gerekli çalışmalarımız devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Uygun Aksoy yaptığı sunumda, organik tarım, ekolojik tarım ve biyolojik tarımın hem Türkiye`de hem de birçok farklı ülkede eş anlamlı kullanıldığına değindi.

Doç. Dr. Özlem Karahan Uysal, Türkiye`de zaman içinde organik tarım anlayışının değiştiğini ve organik tarımın tanıtılması için üretici ve tüketici arasındaki sosyal diyalogların önemli olduğuna vurgu yaptı.

Panelin son konuşmacısı Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar ise ‘Beslenme ve Hastalık İlişkisi` hakkında bilgi verdi. Günümüzde kanser, obezite, diyabet, koroner kalp hastalıkları gibi birçok hastalığın yediğimiz işlenmiş gıdalardan kaynaklandığını belirterek, “Organik tarım geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için gerekli. Bu noktada organik tarımın anlatılması ve vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi daha sağlıklı bireyler yetiştirmemiz açısından önem taşıyor.” dedi.

Panel katılımcılardan gelen görüş ve soruların cevaplanmasıyla son buldu.     (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir