• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Çevre Mühendisleri Odasından `Çevresel Yıkım` uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, Çukurova bölgesinde ekolojik temele dayanmayan planlama ve uygulamalar nedeniyle çevresel yıkımların hat safhalara ulaştığına dikkati çekerek, Adana`ya yapılması planlanan 17 termik santralin yaşama geçmesi halinde havanın solunamayacak hale geleceği uyarısında bulundu.

ÇMO Adana Şubesinin çevreye duyarlı gazetecilere plaket töreninde konuşan Şube Başkanı Kenan Doğan, çevre kirliliği yaratan unsurlara dikkati çekti. Ekolojik temellere dayanmayan planlama ve uygulamalar nedeniyle Çukurova`da ve yaşadığımız kent olan Adana`da çevresel yıkımların kritik seviyelere çıktığını vurgulayan Doğan, Sugözü termik santralinin yarattığı çevresel kirlilik ortadayken, ülke genelinde 35 adet termik santralin daha yapılmak istendiğini söyledi.

“Yeni termik santrallerle hava solunamaz hale gelecek”

Doğan, ‘Bu santrallerin 17 tanesinin Adana`da yapılması için çalışmalar yapılmakta ve iki tanesinin de ÇED toplantısı gerçekleştirilmiştir. Kömürle çalışacak bu termik santrallerin faaliyete geçmesi durumunda saatte ortalama 200 ton kömür kullanacakları belirtilmiştir. Termik santraller mevcutta yaşanan hava kirliliğine kirlilik ekleyerek, havayı solunamayacak bir duruma getirecektir. Yaşam alanlarımızda artık nefes almakta zorlanacağımız durumlar oluşacaktır.” dedi.

Hava kirliliği uyarısı

Valilik İstasyonu Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonundan alınan verilere göre Adana`da geçen yıl partikül madde (PM) miktarının yasal limit değerlerini yıl içerisinde 39 kez aştığını ifade eden Doğan, “Yönetmelik insan sağlığı açısından 1 yıl içerisinde maksimum 35 defa limit aşılabileceğinden bahsetmektedir. Yani Adana`da mevcut koşullarda özellikle kış aylarında zaten hava kirliliği yaşanmaktadır. Termik santraller bu kirliliği katmerli hale getirecektir.” uyarısını yaptı.  (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir