• DOLAR 35.5
  • EURO 36.309
  • ALTIN 3057.61
  • ...
Ürettiği bastonlarla Ahlat bastonuna meydan okuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hizan ilçesine bağlı Yukarıkazan köyünde oturan Hasan Tantaş, ürettiği bastonlarla tarihi Ahlat bastonuna meydan okuyor. Hasan Usta, ilkel yöntemlerle, bütünüyle insan gücünü kullanarak ürettiği bastonları il dışındaki piyasaya da sürüyor.

Hizan’ın gayda yolu üzerinde bulunan küçük köy bakkaliyesinde baston üretimini yapan Hasan Usta, ürettiği bastonların Ahlat bastonunda daha dayanıklı olduğunu iddia ediyor. İnanmayanlara “Gelin test edelim” diyerek de meydan okuyor. Ürettikleri bastonları artık sipariş üzeri yaptığını belirten Hasan Usta, Batman, Mardin, Van başta olmak üzere birçok ile sipariş ettiğini belirtiyor.

Bastonlarını Bitlis’in İstanbul’daki tanıtım günlerine gönderdiğini ve orada büyük ilgi gördüğünü ifade eden Hasan Usta, artık küçük köy bakkaliyesinde bastonlarını hapsetmeyeceğini, üretimini dış pazara sunmayı istediğini dile getirdi.

İlkel baston yapım aşaması

Bastonları elma, melhem başta olmak üzere farklı ağaçların dallarından ürettiklerini belirten Hasan Tantaş, ham maddeyi bulmaktan zorlanmadığını söyledi.

Tantaş, üretimi hakkında şu bilgileri verdi: “İnsanlar, bahçelerindeki ağaçları budadığında artan ve kestikleri dalları bana getiriyorlar ben de bunları bastona dönüştürüyorum. Öncelikle ağacı ısıtarak beli bir aşamaya getiriyoruz. İp veya tel ile bağlıyoruz. Bir süre böyle kaldığında artık kalıbını almış oluyor. Daha sonrasında buna farklı şekiller veriyorum.” dedi.

Fiyatı ucuz ömrü uzun bastonlar

Hem çevrede bulunan halka sattığını hem de il dışına gönderdiğini ifade eden Tantaş, ürettiği bastonları Bitlis tanıtım günlerine de gönderdiğini belirterek, “Yaptığım bastonları tezgahımda sergiliyorum. Burada çevrede gelen vatandaşlara satıyorum.  İl dışından da sipariş alıyorum. Batman, Mardin, Van gibi illere gönderiyorum. Dükkan işletmecileri geliyor satmak için benden 40-50 tane toptan alıp götürüyorlar. Onlar da yaptığım bastonun ticaretini yapıyor. Günlük 3 ila 10 adet arası yapabiliyorum. Siparişlere göre yapıyorum. Siparişim olunca günde 10 adet yapabiliyorum.

Yaptığım bastonları uygun fiyatlarla piyasaya sürüyorum. Tanesi 10 TL, 20 TL’ye satıyorum. Bazen gelip maddi imkanı olmayan fakir ve yaşlı insanlara parasız da veriyorum.” şeklinde konuştu.   (Şükrü Tontaş - İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir