Ruhsatlı mezbahanede hayvan kesimine 350 lira teşvik
Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner Et sektöründe `besiciden sofraya kayıt sistemi` geldiğini belirterek, işletmelerin ürünlerini kayıt altına almaları halinde ruhsatlı kesimlerde teşvik amaçlı 350 lira hibe verileceğini açıkladı.
Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çiftçilerin, mezbahanelerin, kasapların ve satış merkezlerinin ürün bilgileri ile tarımsal desteklemelere ilişkin bilgilerinin kayıt altına alınması durumunda 350 liraya kadar teşvik desteğinde bulunulacağını açıkladı.
Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) konuşan Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, ürünlerin kayıt altına alınmasının amacının, halkın gıda ihtiyacını karşılarken en sağlıklı şekilde temin etmek ve kaçak kesimlerin önüne geçmek olduğunu ifade etti.
Ruhsatlı mezbahanede hayvan kesimine 350 lira et desteği
Bakanlıktan çalışma izni almış mezbahanede hayvanlarını kestiren üreticilerin Ulusal Kırmızı Et Kayıt Sistemi veri tabanına kaydettirmek şartıyla destekleme ödemesi yapıldığını söyleyen Altuner, uygulamanın detaylarını ilk defa bizlerle paylaştı.
Altuner, “Hayvan işletmelerinin kayıt altına alınması lazım. Ancak bu şekilde biz hayvan mevcudumuzu bilebiliriz. Bunun dışında işletme sayımız ve işletme büyüklüğümüzün ne düzeyde olduğunu bilebilir ve buna göre planlarımızı yapabiliriz. Yine ne kadar yem ihtiyacımızın olduğunu bilebiliriz. Böylece kayıt altındaki işletmelerdeki besin hayvanının ruhsatlı mezbahanelerde kesilmesi halinde biz hayvan sahibine 350 lira et desteği veriyoruz. Bu teşviki üreticilerimize karşılıksız veriyoruz.” dedi.
Söz konusu uygulamayı hem işletmelerin kayıt altına alınmasını özendirmek hem de besi hayvancılığına teşvik etmek amacıyla yaptıklarını ifade eden Fevzi Altuner, ayrıca süt sığırcılığı içinde ayrı teşvikler olduğunu söyledi.
Et sektöründe besiciden sofraya kayıt sistemi geliyor
Altuner, açıklamasının devamında şu bilgileri verdi: “Herhangi bir olumsuz durumunda sofraya gelmiş bir gıdanın geriye doğru izlemesini yapabilmek için de her aşamasını muhakkak kayıt altına alınması lazımdır. Markette, kasapta, geriye dönük mezbanede, ondanda daha geriye hayvancılıkta söz konusu besinin kayıt altına alınması takibini kolaylaştıracaktır. Kayıt altında olmadığı anlaşılan et ürünleri ise kaçak olur. Kaçakla belli bir şekilde mücadele etmek gerekiyor. Kaçak hayvan hareketlerine müdahale edilip belli cezalar uygulanmaktadır.”
Hayvan sahiplerine de uyarılarda bulunan Altuner, işletme sahiplerinin hayvan hastalıklarıyla ilgili daha titiz davranması gerektiğinin altını çizerek, hayvanların kontrolden geçirildiğini ve mezbahaneye verildiği zaman bir sorun çıkması halinde inceleme yaptıklarını sözlerine ekledi.
Altuner, ayrıca kaçak kesimlere cezai işlem uygulandığını ifade ederek, “Bir et mezbahanede alındığında bellidir. Mezbahanede değil de kaçak olarak kestirilmişse bunun ayrı cezası vardır. Diyelimki mezbahaneye kayıtlı hayvanı alıp kesmiş ama işletme sahibi hayvan hastalığı noktasında işletmede bulunan bazı hastalıklarla ilgili mücadelesinde eksik kalmışsa, bunlarla ilgili de yeni düzenlemeler yapılıyor. Düzenlemeden maksadımız ceza vermek değil halkın gıda ihtiyacını karşılarken, olabilecek en hijyen ve en sağlıklı şekilde temin etmesini sağlamaktır.” diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)