• DOLAR 34.679
  • EURO 36.866
  • ALTIN 2937.336
  • ...
Arıcılar, arıcılığın teşvik edilmesini istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son zamanlarda boş vakitlerini arıcılıkla uğraşarak geçiren insanların sayısında gözle görülür bir artış var. Ticari kaygılarla arıcılık yapan vatandaşlar olduğu gibi hobi amaçlı olarak aracılık yapan vatandaşların sayısı da az değil.

Ergani ilçesinin İstasyon bölgesinde hobi amaçlı olarak arıcılıkla uğraşan vatandaşları kovanlarının bulunduğu bölgede ziyaret ettik. Kamera ve fotoğraf makinamıza yakın ilgi gösteren arılardan zarar görmemek için tulum giyerek kovanlara yaklaşmak zorunda kaldık. Ziyaretten oldukça memnun kalan arıcılar İlke Haber Ajansına (İLKHA) arıcıların sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundular.

“Arıcılıkla hobi amaçlı olarak uğraşıyoruz”

Hobi amaçlı olarak 4 yıldır arıcılıkla uğraştığını belirten Mahmut İzci; “Kendimiz organik balımızı yetiştirmeye çalışıyoruz. Çevremizdeki akasya ve çiçeklerin heba olmasını istemiyoruz. Kendi balımızı kendimiz üretiyoruz. Herkesin arıcılıkla uğraşmasını istiyoruz.” diyerek vatandaşlara çağrıda bulundu.

2 yıldır arıcılıkla uğraşan Kemal Güzel de, boş vakitlerinde arıcılıkla uğraştığını belirterek; “Arıcılıkla hobi olarak uğraşıyorum. Boş zamanlarımızı arıcılık mesleğiyle geçiriyoruz. Çevremiz gördüğünüz gibi akasya ağaçlarıyla doludur. Çevrenin yeşillikleri, çiçekleri ve bahçeleri göz önünde bulundurulunca arıcılığı diğer insanlara tavsiye ediyoruz.” dedi.

“Arıcılık sevda işidir, sabır ister”

Arıcılığın bir sevda işi olduğunu belirten Mahmut İzci, arıcılığı yapacak kişilerin araştırma ve öğrenmeye meyilli olması gerektiğini belirtti. İzci, “Arıcılıkla uğraşacak kişilerin bu işi sevmesi lazımdır. Bu işi yapmak isteyenlere tavsiyemiz arıcılığı bilerek ve araştırarak bu işi yapsınlar. Piyasada arıcıyım diyen pek çok arkadaşımız vardır. Ama çoğunun bu konuda bilgisi eksiktir. Halk eğitim merkezleriyle, kurs hocalarıyla iletişime geçip arıcılık hakkında bilgi edinebilirler. İl birlikleri vardır. Arıcılığı araştırmaları ve öğrenmeleri gerekir. Arıcılık kişinin topluma, kendilerine faydalı olması için güzel bir çalışmadır. Herkes bu işi yapabilir. Kimse ben arıcılığı yapamam, bilemem demesin. Etrafta bu kadar çiçeklerin heba olmaması için, bunun üretime dönmesi için özellikle dağ kısmındaki köylerimize arıcılığı tavsiye ediyorum.” diyerek herkesin arıcılıkla uğraşabileceğini söyledi.   

Arıcılığın sabır isteyen bir iş olduğunu belirten Kemal Güzel ise, “Bazen bal verilmediği takdirde insanlar ‘acaba masrafım boşa mı gitti’ diyebiliyorlar. Balın belli bir zamanı vardır. Arıcılık masrafsızdır. Öyle fazla masrafı olmayan bir uğraştır. Çünkü arılar doğadan çiçeklere konup bal yapıyorlar. Ama yine de kişinin bu işle uğraşırken bundan zevk alması gerekir.” diyerek arıcılığın zaman isteyen bir uğraş olduğunu söyledi.

“Arıcılığın desteklenmesini istiyoruz”

Arıcılar olarak beklentileri olduğunu belirten İzci, piyasada bir sürü sahte bal olmasından yakındı. İzci, gerçek balın desteklenmesini isteyerek, “Gerçek anlamda arıcılık yapanların desteklenmesini, kovan başına yapılan devlet katkıların artırılmasını istiyoruz. Devletin bu konuya el atması beklentimizdir. Bu mesleğin bütün bireylerde, köylerde yansıtılması en büyük arzumuzdur. Bizler hobi olarak yapıyoruz. Bizim bir beklentimiz olmayabilir. Ama bu işi ekonomik kaygılarla yapanlara devletin katkı sağlamasını istiyoruz. Biz 3-5 kovanla uğraşıyoruz. Ama 200-300 hatta 500 kovanla uğraşan vatandaşlar var. Karadeniz’den bölgemize gelenler var. Devletin nakliye konusunda onlara yardımcı olması lazımdır. Piyasada zehirli bal var. Arının hiç çiçeğe konmadığı ballar var. Herkes kendi bahçesinde köyünde organik balını yetiştirebilir.” ifadelerini kullandı.

Sahte bal yüzünden gerçek balın vatandaşların gözünde pahalı ve güvenilmez olduğunu belirten Kemal Güzel; “Sahte balcılık yapanlar var. 2-3 TL’ye bal satanlar var. Bu konuda insanların bilinçlenmesi lazımdır. Devletin yardım teşviklerini yapması lazımdır. Devlet kovanları ucuza halka satabilir. Bal politikasının değişmesi lazımdır. Devletin sahte bal işine el atması lazımdır. Arıcılık konusunda güven ortamının olması lazımdır. Başkası 2 TL’ye bal satıyor. Mesela biz -elindeki kovanı göstererek- bu balı 100 TL’den satmaya çalışsak vatandaş; ‘Bal 2 TL’dir’ deyip almıyor. Bu konuda güven ortamının oluşması lazımdır. İnsanların duyarlı olması lazımdır.” diyerek sahte bal üreticilerinden yakındı.   (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir