• DOLAR 34.66
  • EURO 36.622
  • ALTIN 2945.606
  • ...
Beş Hamlede CGS
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hayat bir sınav değil midir, bir imtihan, bir kanıtlayış (sadakat-teslimiyet), bir çaba, bir fedakârlık, gerek maddi gerek manevi yeri gelir ferdi veya başka şekilde, vs. örnekleri çoğaltabiliriz. Her insan kendinin âlimidir, bazıları da kendinin cahili. Günümüzde bunun örneklerini çok görüyoruz. Fakat her insan demek istemiyorum(!) ama her Müslüman`ın bir misyonu olmalı.
Şahsi görüşüm şu ki dünya bir satranç oyununa benzer. Çok değil az bir zekâya ve birazcık strateji gerektirir. Birçoğumuz bu oyunu oynamayı bilmeyebiliriz ama neyin ne işe yaradığını bilirsek işin büyük kısmını geçmiş oluruz. İyi ya da kötü. ve daha önemlisi doğru hamleyi doğru zamanda, doğru yerde yapmamız gerekir. Bize doğru gelen bir hamle veya hayatımız da yaptığımız her hangi bir karar bize doğru gelir, ama o gerçekte doğru bir hamle veya doğru bir karar değildir. Veya tam aksi de söz konusu.
Peki, bizim hayat stratejimiz nasıl olmalı? Varsa eğer nasıl bir stratejimiz var, kiminin zor, kiminin normal, kiminin basit. Zorluk derecesi bir mertebe sonra önemini yitirir, önemli olan doğru yer doğru zaman ve doğru hamledir.
Lafı fazla uzatmak istemiyorum. İdeal bir Müslüman`ın hayat stratejisi Beş Hamlede CGS (Cennete Geçis Sınavı) olmalı. En başta düşünülmesi gereken doğru bir strateji ve işe nerden başlanılması gerektiğini bilmektir. Kendini tartmak ve öyle hareket etmektir.
Cennet, göründüğü kadar kolay değildir. Bedel ödenmeli ve hak edilmeli. Hakeza mahşer günü, ve mahşer insanın akıbetini belirleyecek büyük hesaplaşma da öyle. O öyle bir sınav ki ya olumlu ya olumsuz. O öyle bir sınav ki geleceği belli olmayan, ansızın karşılaşabileceğimiz, çıktığında ise bizi neyin beklediğini bilemediğimiz, tahmin bile edemediğimiz bir sınav, bir hesap verme, veya bir kurtuluş, bir kavuşmadır. İşte böylesine önemli, böylesine ciddiye alınması gereken ve en önemlisi dert edinilmesi gereken bir imtihan… Ama gel gör ki günümüz de pek azdır bu imtihana hazırlanan. Ne acı! Ne acı ki başı boş olanlara, bitkiden farkı olmadan yaşayanlara…

Biz öğrenciler sınavlarımız için bin bir meşakkat, bin bir eziyet çekiyoruz. Kimisi günler, aylar hatta yıllarını verir çalışır, didinir. Kimisi hiç çaba göstermez sınav geldiğinde gider gireriz. Kimimiz sınav gününe birkaç gün kala bir göz atar, daha doğrusu çalışmış gibi yaparız. Ve sınav günü geldiğinde her şey bitmiştir. Hak eden çalışan emek veren geçer, hiç çalışmayan geçemez biraz çalışmış gibi yapan bir umut geçmeyi bekler.

Cennet sınavı da işte böyle, kimisi son nefese kadar Allah`ın, Zariyat-56 (Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım) da ki ayetinde bizlere emir verir, ve bu emre uyanlar geçer, geçemeyen, Allahın helal haram çizgisine uymayanlar cehennem ehli olur, umut bekleyenlerinde akıbeti belli değildir, karar anına kadar.
Başlıkta da dediğim gibi Beş Hamlede CGS daha fazla da olabilir sıralayabiliriz. İslam`ın beş şartı baz alınabilir, Allah`ın helal ve haram çizgisi… Fakat en ideali en mantıklısı ve doğru olanı da her Müslüman kendi eksikliklerini iyi bilir, dolayısıyla o eksiklerinden yola çıkarak kendi hamlelerini kendi şahsı adına belirlemesi daha makul olur. Ben bu başlık altında ele almak istedim ve bu başlığı seçtim. Allahın Salih ve Saliha kullarından olmak ve rıza i ilah bünyesinde bulunmak duasıyla…

 

Muhammed Sarıtunç / Elazığ (Palu) - Yaş: 20
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir