• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Kızıltepe`de anız yakmadan dolayı 50 kişiye tutanak tutuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin`in Kızıltepe ilçesinde yapılan tüm uyarılara rağmen anız yakmanın önüne geçilemediği ve bundan dolayı 50 kişiye tutanak tutulduğu belirtildi.

Alınan bilgilere göre şu ana kadar çıkan yangınlardan dolayı çok büyük maddi zararların oluştuğu ve 4 mahallede çıkan yangınlarda, yaklaşık bin dekar buğdayın yandığı belirtildi.

Yangınlarda ekili 2 bin dekar buğday, Saman balyaları, 800 sulama borusu, bir tarlada bulunan bir ev ile bir su kuyusunun da yandığı bildirildi.

Konu ile ilgili gazetecilere açıklama yapan Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Kızıltepe ilçesinde yukarı Mezopotamya da yer alan, verimli toprakları olan bir bölge olduğunu belirterek, bölgenin bir milyon 200 bin dekarlık bir yüzölçümüne sahip olup bir milyon dekarlık birinci sınıf tarım arazisinin mevcut olduğunu söyledi.

Kaymakam Ermiş, “Bu günlerde karşılaştığımız en büyük sorun anız yakılması meselesidir. Bu sorun yaklaşık 10 gündür başladı. Topraktaki mikro organizmaların ölmesi toprak verimliliğin azalmasının yanında hava kirliliğine sebep oluyor. Kızıltepe gibi bölgelerde bazen güneyden esen rüzgârlarla beraber toz bulutları oluşuyor. Bu da insanların sağlığına zarar verdiği gibi astım, kronik bronşit ve akciğer rahatsızlıkları gibi hastalıkları olan vatandaşlarımızda son derece risk oluşturmaktadır.” dedi.

Anız yakılan yerlerde elektrik ve telefon direklerinin de zarar gördüğünü belirten Kaymakam Ermiş, halen daha biçilmemiş kolan tarlaların olduğunu ve anızların yakılırken bu tarlaların da zara gördüğüne dikkat çekti.

Akyüz bölgesine itfaiyenin yetişememesi nedeniyle iki üç tane TOMA ile müdahale etmek zorunda kaldıklarını ve ancak ekili araziyi kurtarabildiklerini belirten Kaymakam Ermiş, “Bütün vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu sadece kolluk güçlerinin alacağı bir tedbir ile engellenemez. Elbette, anız yakmanın cezası da var. Çevre mevzuatı gereğince anız yakanlara dekar başına 38 lira gibi bir cezası var. Yerleşim alanına, su kaynaklarına ve ormanlık alana yakın olduğu zaman ise bu ceza 5 katına kadar artıyor. Vatandaşlarımızın cezaya maruz kalmamaları için daha duyarlı olmaları lazım. Anız yakanları gördüklerinde 155 ve 156 kolluk birimlerine haber vermeleri lazım. Son 15 gün içerisinde 50 civarında anız yakan çiftçiye tutanak tutuldu bu tutanaklar çevre il müdürlüğüne gönderildi. Haklarında gerekli müeyyideler uygulanacaktır.” dedi.

Yakılan anızlardan dolayı binlerce hayvanın da diri diri yandığının bilinmesi gerektiğini söyleyen Kaymakam Ermiş, bu durumun dinimizce de son derece sakıncalı bir durum olduğunu söyledi.

Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Menduh Çakar ise, anız yangınlarının canlı cansız tüm varlıklara zarar verdiğini ve toprak üzerindeki zararlarını defalarca anlattıklarını belirterek, tüm çabalarına rağmen toplumsal duyarlılığın gösterilmemesinden şikâyet etti. (Mehmet Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir