• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
'Doktor tavsiyesi dikkat alınmalı'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayının gelmesiyle beraber ilaç kullanan hastaların oruç tutup tutmayacakları, orucu tutacaklarsa ilaçlarını nasıl kullanacak konuları hakkında açıklamalarda bulunan uzmanlar, ilaç kullanma zorunluğu olan hastaların doktor tavsiyesini dikkat almaları uyarısında bulundu.

Hastanın durumuna ve hastalığın aciliyetine göre kişinin oruç tutup tutmayacağına bakılarak karar verildiğini belirten eczacı Özgür Sanlı, "Eğer hasta ilacını sabah ve akşam olmak üzere iki doz olarak alıyorsa bunları sahur ve iftarda alarak orucuna bir zarar vermeden tedavisini sürdürebilir. Günlük bir doz kullanılan ilaçlar ise oruca engel değildir. Kişi bu dozu isterse sahurdan önce, isterse de iftardan sonra almak suretiyle tedavisini sürdürebilir.” dedi.

Mantar, göz hastalığı ve romatizmal rahatsızlıklar gibi hastalıklarda ise ilaç kullanımının oruca engel olmadığını belirten Sanlı; bu hastalıklarda haricen ilaç kullanımının yapıldığını ve bunun da oruca zarar vermediğini söyledi.

Hastanın doktora oruç tutacağını hatırlatmasının önemli olduğunu belirten Sanlı; “Kişi hem inancı gereği orucu tutmak hem de tedavisini sürdürmek istiyorsa bunu hekime söylemeli ve hekimin tavsiyesini göz önünde bulundurmalıdır.” dedi.

“İlaç sektörünün gelişmesiyle birlikte farklı ilaç seçenekleri çıkmıştır”

İlaç sektörünün gelişmesiyle birlikte aynı hastalığın tedavisinde kullanılabilen farklı ilaç seçeneğinin ortaya çıktığını belirten Sanlı; “Günde 3 doz kullanılması gereken ilaçlar yerine günde tek doz alınabilen ilaçlar çıkmıştır. Bu ilaçlar hasta için önerilebilir. Bu tarz ilaçlar doktor tarafından önerildiği takdirde kişi hem orucunu tutabilir hem de tedavisini sürdürebilir.” ifadesini kullandı.

Birden fazla hastalığın tedavisi için ilaç kullanacak hastaların da oruçlarını tutabileceklerini belirten Sanlı ilaç sanayinin gelişmesiyle tek bir ilaç ile birden fazla hastalığın tedavi edilebileceğini söyledi.

Sanlı; “Örneğin bir kişide hem kolesterol hem de tansiyon hastalığı var ve bu kişi oruç tutmak istiyor ise her hastalık için ayrı ayrı ilaç alması mı gerekir? Kişi her hastalık için birden fazla ilaç almak durumunda mıdır? diye sorarsanız; Hayır. Şöyle ki; birden fazla hastalığın –tansiyon ve kolesterol gibi- tedavisine yarayan tek ilaçlar çıkmıştır. Bu ilaçlar günlük tek doz olabileceği gibi iki doz da alınabilecek muadilleri vardır. Tek doz alınan ilaçlar oruca engel değildir. İki doz alınması durumundaysa başta da dediğimiz gibi hasta ilacını sahurdan önce veya iftardan sonra alabilir.” diyerek kişinin hem oruç tutabileceğini hem de tedavisini sürdürebileceğini belirtti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir