• DOLAR 32.46
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2435.993
  • ...
Türkiye ve Fransa `Suriye` İçin Anlaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Türkiye ve Fransa, Esad yönetimine karşı Arap Birliği`nin yaptırımlarını sonuna kadar destekleme kararı aldı. Daha ileri aşamada ise BM`den Suriye`ye karşı karar çıkartılacak. Fransa ve Türkiye, Suriye`de akan kanın bir an önce durdurulabilmesi için izlenecek yol haritasında anlaştı.
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Fransız Dışişleri Bakanı Alain Juppe`nin görüşmesinden, Arap Birliği`nin Suriye`ye karşı hazırladığı eylem planının tümüyle desteklenmesi kararı çıktı. Buna göre, Birlik`in göndereceği gözlemcilerin raporu değerlendirilecek; ardından ordu birlikleri kentlerden çekilmezse, Arap Birliği`nin alacağı ekonomik yaptırım kararlarına uyulacak. Şiddetin durması için atılacak bu adımlar da işe yaramazsa, Türkiye ve Fransa, BM Güvenlik Konseyi`nden Suriye`ye karşı bir karar çıkartabilmek için işbirliğine gidecek.
 
YAPTIRIMLAR KAÇINILMAZ
Ahmet Davutoğlu ile Alain Juppe`nin ortak basın toplantısında `uçuşa yasak bölge` konusu da gündeme geldi. Her iki bakan da böylesi bir kararın kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Davutoğlu bu konuda "Eğer Arap Birliği`nin Türkiye`nin de desteğini alan girişimi sonuçsuz kalırsa, o zaman birtakım müeyyidelerin uygulanması kaçınılmaz hale gelir" yorumunu yaptı. 1982`deki Hama katliamına da atıfta bulunan Davutoğlu, "O dönemde on binlerce insan öldürüldüğünde dünya gerekli tepkiyi vermedi. Ama bugün her şey göz önünde olup bitiyor" dedi. Davutoğlu, Türkiye`nin önceliğinin Arap Birliği`nin inisiyatifiyle birlikte adım atılması ve akan kanın durması olduğunu da kaydederek, ekonomik yaptırımların önemini vurguladı. Açıklamasında Arap dünyasında başlayan halk hareketlerinin yayılacağını belirten Ahmet Davutoğlu, "Halkları desteklemeye devam edeceğiz" dedi.
 
ORTAK HAREKET EDİLECEK
Fransız Dışişleri Bakanı Alain Juppe de, devrilen yönetimlerin yerine geçecek yeni iktidarların demokratik olmayabileceği endişesini dile getirerek, "Ancak risk almak zorundayız" ifadelerini kullandı. Juppe, Suriye`de bir iç savaşın çıkmasından endişe ettiğini de kaydetti. Ankara ile Paris`in, BM Güvenlik Konseyi`nde de Suriye`ye karşı ortaklaşa hareket edeceklerini belirten Fransız Bakan, "Eğer Suriye`ye askeri müdahale olacaksa, bu mutlaka BM Güvenlik Konseyi`nin ortak kararı ile mümkün olabilir" dedi.
 
 
sabah
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir