Doğal antibiyotik olan 'Dut'un faydaları
Halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinen ve Türkiye'nin birçok yöresinde yetişen 'Dut'un oldukça faydası bulunuyor.
Halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinen, hem kurutulan hem de pekmezi yapılan dutun oldukça faydası bulunuyor.
Yöre halkının sofrasında yer alan dut, aynı zamanda geçim kaynağı haline de getiriliyor. Halk arasında birçok derde deva olarak bilinen dut, yaz aylarının olmazsa olmazlarından sayılıyor.
En çok beyaz ve siyah çeşidi tüketilen dutun, ağaç ömrü de uzun oluyor. Beyaz dutu genellikle sofralarda tüketen vatandaşlar, siyah duttan da pekmez yapıyor. Siyah dut pekmezinin hem lezzetli hem de birçok derdin devası olduğu biliniyor.
Bu yıl olgunlaşması Ramazan ayına denk gelen dut, yemeklerin iyi hazmedilmesi için Ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında. Soğuk algınlığına ve öksürüğe de iyi geldiği bilinen dut meyvesi, taze haliyle kullanıldığı gibi kurutularak kış aylarında da kullanılabiliyor.
Halk nazarında doğal antibiyotik olan dut meyvesinin başlıca faydaları:
Yorgun ve bitkin düşen vücuda kuvvet verir, kansızlığa iyi gelerek anemi olan hastaların kullanılması tavsiye edilir, ağız, bademcik ve boğaz iltihaplarına ve diş eti hastalıklarına iyi gelir. Yaprağı kaynatılarak suyuyla gargara yapıldığında diş ağrılarının dinmesine sağlar ve ateşi düşürür. Karaciğerin kuvvetlenmesine, mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Yemekle birlikte tüketildiğinde yenilen yemeğin hazmını kolaylaştırır. Aynı şekilde dut, özelikle aç karnına tüketildiğinde kabızlığı gidererek ishale neden olur ve böylece bağırsak kurtlarını düşürür.” (Şükrü Tontaş-İLKHA)