• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İş kazalarının önüne geçmek için İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası hayata geçiriliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik`in geçtiğimiz hafta ilgili taraflarla son şeklini verdiği ve Bakanlar Kurulu`na göndermeye hazırlandığı taslağın ayrıntılarına  göre, sayıları 14 milyonu bulan işçi ve memurları kapsayacak düzenlemede, okul ve hastaneler gibi tüm kamu kuruluşları da "iş güvenliği" denetimine alınacak. Daha önce 50`den fazla çalışanı olan işletmelerde iş güvenliği uzmanı bulundurma şartı aranırken, bu sayı 10 çalışana düşürüldü. Ayrıca bakkal gibi 10`dan az çalışanı olanların da denetime alınması kararlaştırıldı. Tersane ve maden kazalarıyla sık sık gündeme gelen iş sağlığı ve güvenliği için ilk defa müstakil bir yasa oluşturulması için Bakan Faruk Çelik ile işçi, işveren ve memur konfederasyonları arasında yürütülen Üçlü Danışma Kurulu toplantıları 15 Kasım`da tamamlanmıştı. Daha önce kamu görevlilerinin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuatları yokken, işçiler içinse durum İş Kanunu`nda kısmen yapılan düzenlemelerden ibaretti. Taraflar, ikinci toplantıda AB normlarını öncelik alan yasa taslağını belirlemiş oldu.
 
BÜYÜK İŞLETMELERE SIKI KURALLAR
İşin türü, çalışan sayısı ve ağır iş olup olmadığı iş sağlığı uzmanı istihdam edilmesi bakımından temel esasları oluşturacak ve belirlemeler buna göre yapılacak. 750 ve fazla çalışanı olan işyerleri, iş sağlığı hekimi, hemşiresi ve tüm sağlık personelini tam zamanlı istihdam etmekle yükümlü olacak.
 
BAKKAL DA DENETLENECEK
Bakkal gibi 10 işçiden az çalışanı olan işyerlerine iş güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğü getirilmeyecek ama bakanlık tarafından denetimleri gerçekleştirilecek.
 
10 ÇALIŞANI OLAN DA SORUMLU
Daha önce iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu 50`den fazla çalışanı olan işletmeleri kapsarken, bu sayı 10`a düşürüldü. 10`dan fazla çalışanı olanlar, tam zamanlı olmasa da hizmet alımı yoluyla iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunda olacak.

Sabah