Gaziantep'te "Evsel Atık İlaçların Bertarafı" projesi
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılmayan ilaçların değerlendirilmesi için "Evsel Atık İlaçların Bertarafı" adında bir proje başlatıldı.
Sağlık İl Müdürlüğü koordinasyonunda Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Şahinbey Belediyesi ve Gaziantep Eczacılar Odası’nın katkıları ile yapılan proje kapsamında 14 kuruma ilaç toplama kutuları yerleştirildiği belirtildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı yetkilileri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı olduğunu, tedavi maliyetleri ve halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olarak devam ettiğini ifade ettiler.
Büyükşehir Belediyesi yetkililer tarafından yapılan açıklamada, ilaç tüketiminin son 10 yılda 3 kat arttığı, sağlıkta ilaca ayrılan payın yüzde 50 arttığının gözlemlendiği ifade ederken, ilaca erişimin kolaylaşmasının ardından bir gün lazım olur düşüncesinin evlerde ilaç bulundurma alışkanlığının göstergesi olduğuna vurgu yapıldı.
Evlerde kullanılmayan, miadı geçmiş ilaçların aileler, toplum ve çevre için geri dönüşü zor olabilecek riskler taşıdığına dikkat çeken yetkililer, bu nedenle böyle bir projeyi başlattıklarını ifade ettiler.
Çalışmaların Şehitkâmil ve Şahinbey’de bulunan kamu kurumlarında çalışan personeller, personellerin yakınları ve vatandaşlara yönelik bilinçlendirme pilot proje olduğunu vurgulayan yetkililer, projenin vatandaşı bilgilendirmeye yönelik olup ve ilerleyen dönemlerde proje alanının büyütüleceğini kaydettiler.
Vatandaşların biriktirdikleri ilaçları listede yer alan kurumlara gittikleri takdirde atabileceklerini belirten yetkililer, kutu noktaları olarak güvenlik ve vatandaşların işleri nedeniyle yoğunlukla gittikleri kurumların seçildiğini bildirdiler.
Projenin Nisan ayı itibariyle başladığını açıklayan yetkililer, belediye personellerine, Sağlık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından eğitim verildiğini ve ilaç toplama kutusunun tanıtımının yapıldığını belirttiler. (İLKHA)