• DOLAR 32.507
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2444.034
  • ...
`Tesettür Allah`ın istediği şekilde olmalıdır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Günümüzdeki tesettür anlayışının İslam`daki örtünme anlayışı olmadığını ifade eden Diyanet-Sen Gaziantep Şube Başkanı ve Kur`an eğitmeni Nuriye Dağdeviren, bugünkü tesettür anlayışına modanın karıştığını söyledi.

Müslüman bir bayanın örtüsünün takvasının bir işareti olduğunu belirten Dağdeviren, “Günümüzde acayip, sulandırılmış, yozlaştırılmış bir tesettür anlayışıyla karşı karşıyayız.” dedi.

“Bir kişi sadece başını kapatmakla tesettüre bürünmüş olmuyor”

Bir bayanın sadece başını kapatmakla tesettüre bürünmediğini belirten Dağdeviren, tesettürün asıl amacının bir bayan için dış tehlikelerden korunması ve kendini muhafaza etmesi olduğunu dile getirerek, “Tesettür, kelime anlamı olarak bir şeyi örtmek, kendi kendini muhafaza etmek anlamlarına geliyor. Dini terim olarak ise insanın başta hayâyı, hicabı ve takvayı ruhun kabullenmesi demektir. Bir kişi sadece başını kapatmakla tesettüre bürünmüş olmuyor. Şu anda ayırt etme noktasında en çok sıkıntı çektiğimiz noktalardan biri de budur.” şeklinde konuştu.

Bugünkü tesettür anlayışına Allah`ın (cc) emrinden ziyade modanın karıştığına vurgu yapan Dağdeviren, “Müslüman bayanlar sade, koyu renkte ve bol kıyafetleriyle yüce Allah`ın tesettür emrini yerine getirdiler. Ama ne yazık ki günümüzde acayip, sulandırılmış, yozlaştırılmış bir tesettür anlayışıyla karşı karşıyayız. Allah rızası değil de, daha çok tesettürümüzü moda dâhilinde yapıyoruz. Tesettürümüzün modaya uyması için bu şekilde bir görüntü içerisine girmeye başladık.” ifadelerini kullandı.

“Takva elbisesi kişinin hayâsını, edebini, iffetini gizlemesi ve muhafaza etmesi demektir”

Müslüman bir bayanın örtüsünün takvasının bir işareti olduğunu ifade eden Dağdeviren, “Oysaki Allah (cc) Kur`an`da Hz. Âdem ile Hz. Havva`nın işlemiş olduğu o hatadan sonra takva elbisesine bürünmelerini emretmişti. Takva elbisesi demek kişinin hayâsını, edebini, iffetini gizlemesi ve muhafaza etmesi demektir. Bugün ise bizim tesettürümüz muhafaza etmekten çıkıp daha farklı boyutlara girişti. Başörtü şeklimiz değişti. Tesettür, Kur`an`ın deyimiyle dışarıdan gelecek olan tehlikelere karşı korunmaktır. Şu an baktığımızda bizim dış kıyafetimiz tamamen bir kolyemiz, makyajımız, deyim yerindeyse aksesuar haline gelmiş.” diye konuştu.

“Allah`ın (cc) bizden istediği tesettür bu değildir”

Bütün amellerimizde olduğu gibi tesettürdeki anlayışın da Allah`ın (cc) rızası doğrultusunda olması gerektiği uyarısında bulunan Dağdeviren, “Oysaki Allah`ın (cc) bizden istediği tesettür bu değildir. Kişinin kendisini başta ruhen yani takva olarak hicab dediğimiz hayâya bürünerek kendisini tesettür altına almak demektir. Amaç, insanlarımızın saçlarının görünüp görünmeme meselesi değil. Amaç giyinme şeklimizin Allah`ın (cc) bizden istediği şekilde giyinmektir. Aslında insanlarımızın tesettürü sadece başını kapatmak olarak algılamasındaki etkenlerden biri de maalesef medyanın etkisidir. Tesettür mankenlerin büründüğü bir moda haline geldi.” dedi.

Tesettürdeki amacın tehlikeli bakışlardan sakınmak olduğunu belirten Dağdeviren, bugünkü tesettürün ise allı pullu bir şekilde topluma yansıtılmaya çalışıldığını ve tesettürde bunların hiç birinin olmaması gerektiğini ifade etti.

Dağdeviren, “Örtü, kadının omuzlarından sarkan vücut hatlarını koruyan bir örtü şeklidir. Şu an maalesef başında örtü olan bir bayanın diğer giymiş olduğu kıyafetlerin örtüsü ile çeliştiğini görüyoruz. Bizim en başta insanlara bu örtüyü niçin takması gerektiğini anlatmamız gerekiyor.” tavsiyesinde bulundu.

‘Allah (cc) için örtünmemiz gerektiğini anlar isek içine düşmüş olduğumuz durumdan kurtuluruz` diyen Dağdeviren, “İnsanlarımız örtüyü niçin kapatması gerektiğini bilmediği için veya tam olarak anlamak istemediği için ya gelenek göreneklerine göre örtünüyor ya da ailesinin baskısından çekiniyor.” şeklinde konuştu.

“Bir insan tanıdığı kişiyi sever, sevdiği kişiyi de tanıdığı oranda sever”

Diyanet olarak Kur`an kurslarında bayanlara yönelik Kur`an`ı Kerim ve dini ilimler eğitimi verdiklerini belirten Dağdeviren, “Kurslarımızda amaç sadece Kur`an öğretmek değil. Bunun yanında dini sevdirmek, insanlara Allah`ı (cc) tanıtmaktır. Bir insan tanıdığı kişiyi sever. Sevdiği kişiyi de tanıdığı oranda sever. Bizler de bu anlamada Kur`an eğitimi için gelen kardeşlerimize dinin ne anlama geldiğini anlatmaya çalışıyoruz. Bundan sonra ise neden örtünmemiz gerektiğini Allah (cc) bizden nasıl bir kulluk istiyor, bunu anlatmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dağdeviren son olarak, bir bayanın Allah`ın (cc) istediği şekilde örtünmesi gerektiğine vurgu yaparak, kadının eğitilmesi durumunda aile ve toplumun da eğitileceğini belirtti.          (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir