• DOLAR 35.386
  • EURO 36.592
  • ALTIN 3014.97
  • ...
Âlimler ve Medreseler Birliği`nden Ramazan tavsiyeleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) yayımladığı yazılı bir açıklama ile Ramazan ayında Müslümanlar olarak dikkat etmemiz gereken hususlar ve Ramazan ayını daha bereketli ve ruhaniyetine daha uygun şekilde geçirilmesine yönelik tavsiyelerde bulundu.

Bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesini de içinde barındıran Ramazan ayının, Müslümanlar için bir fırsat olduğu ve geçmiş günahların affına bir imkân olduğu belirtilen açıklamada,   her bir Müslümanın bunu kendisi için bir fırsat olarak değerlendirmesi tavsiyesinde bulunuldu.

Maddeler halinde sıralanan tavsiyelerde, “Son olarak Âlimler ve Medreseler Birliği olarak bu mübarek ayın şehitlerin bereketiyle İslam ümmetine hayır ve rahmet getirmesini yüce Allah`tan ederiz” denildi. 

Alimler ve Medreseler Birliği`nin (İTTİHAD) Ramazan Tavsiyeleri:

"Ey iman edenler! Kötülüklerden korunasınız diye sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi oruç, size de farz kılındı." (Bakara 183)

"Ramazan ayı öyle bir aydır ki, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an, onda indirilmiştir." (Bakara: 185)

"Bin aydan daha hayırlı" olduğunu haber vermiştir. Peygamberimiz de "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır" (Buhari)

İçerisinde büyük ecir ve sevapların olduğu Ramazan ayını bir kez daha idrak etmiş bulunmaktayız. Ramazan ayı Kuran ve bereket ayıdır, huzur ayıdır. Bu ayla birlikte Allah`ın kendilerine gazap ettiği kişiler hüsrana uğrar manevi sıkıntılara duçar olurlar. Allah`a iman eden, onun emirlerini hiç korkmadan çekinmeden yerine getirenler ise huzur bulurlar saadete ererler.

Allah (cc) müminlere olan rahmetinden dolayı zamanlar ve mekânlar içerisinde daha değerlisini ve daha kıymetlisini yaratmıştır. İşte mübarek ramazan ayı da biz müminler için asla kaçırılmaması gereken çok önemli bir fırsattır. Ve aynı şekilde ramazan ayı içerisinde bulunan Kadir gecesi de...

Âlimler ve Medreseler Birliği olarak ramazan ayını daha iyi değerlendirmek adına halkımıza şu tavsiyelerde bulunuyoruz;

1- Her şeyden önce Ramazan ayını en önemli ibadet ayı görüp ibadetlerimizi ona göre ihlâsla ve samimiyetle eda etmeliyiz.

2- Kuran ayı olması nedeniyle bu mübarek günlerde okunan Kuran tilavetinin katbekat daha fazla sevaplandırıldığı bilincinde olup günde en az bir cüz okuyup mukabelelere iştirak etmeliyiz.  

3- Özellikle gece ibadetlerine önem vermeyi ihmal etmeyelim. Bu tür ibadetleri sadece Kadir gecesine has kılmayalım.

4- Ramazan ayı ibadet ayı olmakla birlikte birde ilim ayıdır. Okuduğumuz Kuran`ın manasını da öğrenme adına çaba harcayalım. Bununla birlikte peygamber efendimizin Hadis-i Şeriflerini de mütalaa edelim.

5- Ramazan ayını birer davet ayı da yapmalıyız. Yakın akraba ve komşularımızı evlerimize davet edip kendilerini İslami açıdan bilinçlendirmek için çaba sarf etmeliyiz.

6- Ramazan ayı içerisinde olup hangi günde olduğu bilinmeyen ve Yüce Allah tarafından gizlenen bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesin bütün Ramazan ayı içinde arayalım, her geceyi kadir gecesiymiş gibi değerlendirelim. Son on geceyi, bunların da tekli gecelerini daha fazla değerlendirelim.

7- Bu değerli ay içerisinde ihmal etmememiz gereken bir diğer hususta duadır. Mademki bu ay Allah katında diğer aylardan daha kıymetli ve daha değerlidir öyleyse Allah`ın rahmeti de, dualara olan icabeti de çok daha fazladır. Öyleyse bu ayda kendimize ve Müslümanlara dua etmeyi ihmal etmeyelim.

8- Bu ay içerisinde yapılan ibadetlerden sadece Kuran tilaveti değil diğer ibadetlerin de sevabı diğer aylara göre çok daha fazladır. Bu bakımdan bol bol zikir çekerek hadisi şeriflerde varid olan zikirlerden kendimize düzenli virdler edinmeliyiz.

9- Ramazan boyunca camiyi kendimize birer mesken edinmeliyiz. Cemaatle teravih namazını kılmalı cami cemaatiyle iç içe olmalıyız. Camide bulunan yaşlılara hürmet etmeli kendi mahallemizde bulunan çocukları cami ortamına çekmeliyiz.

10- İTTİHAD olarak üzerinde ısrarla üzerinde durulması gereken bir diğer meselenin de zekât ve fıtır sadakaları olduğuna inanıyoruz. Halkımız Allah`ın bir emri olan zekâtı ehline vermeli ve verdiği kişileri iyice araştırmalıdır. Çünkü bazen verilen bu zekât ve fıtırlar insanın yükünü/sorumluluğunu azaltmaktan ziyade daha da fazlalaştırabilir.

11- Aile reisleri bu ay içerisinde kendi fertlerine karşı sorumluluklarını tekrardan göz önünde bulundurmalıdır. Onların İslam`a ve Müslümanlara karşı olan bağlılıklarının gerekliliklerini kendilerine bildirmelidir.

12- İslami Sivil Toplum Kuruluşlarının bu aya özel tertip ettiği etkinliklere katılmalı ve gerekli hizmetlerde bizler de yer almalıyız.

13- Orucun sadece açlık ve susuzluktan ibaret olmadığını bilip öyle niyet getirmeliyiz. Ve ramazan boyunca sağlığımıza dikkat ederek iftar ve sahurlarımızı yapmalıyız.

14- Müslümanlar olarak ramazan ayı ile ilgili eksikliklerimizden biride Ramazanı bir şenlik ve keyif ayı yapmamızdır. Özellikle bazı illerde yerel yönetimlerin sözde hayır yapma adına ramazanı anlamsızlaştıran etkinlikler yapması orucun asıl ruhuna zarar veriyor. Mümin kardeşlerimizin bu hususta çok dikkatli olması gerekir.

15- Kuran`ı Kerim ve hadisi şeriflerde de varid olduğu gibi Allah`ı gazaplandıran amellerden biri de israftır. Farklı ülkelerde bulunan kardeşlerimiz açlık ve susuzlukla imtihan edildiği böyle bir zamanda rahat ve bolluk içerisinde olan bizlerin fazlalıklarımızı israf etmemiz haramdır. Bu bakımdan bu hususa dikkat etmeli ve kardeşlerimizi uyarmalıyız.

16- Allah (cc)`in biz müminler için ölümü ne zaman nerede takdir ettiği belli değildir. Bu bakımdan bu ramazanı son ramazanmış gibi idrak edip ibadetlerimizi en güzel şekilde ifa etmeliyiz.

Bu haberler de ilginizi çekebilir